Heilige Franciscus

Sinds ik werkzaam ben in de parochiefederatie heb ik meer met Franciscus. Sommigen van u weten dat ik bezig ben met een icoon van Franciscus. Ik doe dit nog niet zo heel lang. Het schrijven van iconen geeft een rust en terwijl je de icoon schrijft, bid je al met de icoon. Iconen schrijf je en schilder je niet. Elke keer als ik werk aan de icoon, begin ik met het bidden van het gebed voor de icoonschilder. We (ik doe dit in een cursus) ‘schrijven’ een icoon volgens de eeuwenoude orthodoxe traditie. Ik werk met natuurlijke kleurpigmenten en leer met de ei-temperatechniek een icoon te schilderen. Typerend voor het 'schrijven’ van iconen is het van donker naar licht schilderen. Door verschillende dunne lagen over elkaar aan te brengen zal de icoon zich aan u openbaren. Bijkomend voordeel is dat ik mij tijdens het schrijven ook bekwaam in het geduldig zijn. Want je moet steeds wachten tot een laagje droog is, voordat je verder kan.

Waarom gekozen voor Franciscus? De huidige Paus, die zo dicht bij mensen staat en mij zeer aanspreekt, heet Franciscus. En daarnaast is Franciscus de patroonheilige van onze parochiefederatie. Zoals u weet bestaat onze parochiefederatie dit jaar vijf jaar. Dit wordt gevierd in de parochiekerk van Honselersdijk op dinsdag 4 oktober 2016 met als hoofdcelebrant Mgr. Van den Hende. Het pastorale team gaat mee voor in deze viering die om 19.30 uur begint.

Maar wie was die Franciscus? Hij werd in 1182 geboren in Assisi, een plaatsje in de Italiaanse landstreek Umbrië, als zoon van de rijke lakenkoopman Pietro Bernardone. Na een veldslag tussen zijn geboorteplaats Assisi en de stad Perugia in 1202 werd Franciscus krijgsgevangen. Hij was toen ongeveer 20 jaar oud. Na een jaar kwam hij vrij maar was daarop lang en ernstig ziek. Weer aan de beterende hand werd Franciscus bijzonder getroffen door het leed van de melaatsen, die in zijn tijd volledig uit de samenleving werden verstoten. Volgens zijn Testament bracht God hem in hun midden en bewees hij hun barmhartigheid. Naar aanleiding daarvan bekeerde hij zich tot een leven van armoede, gebed en dienstbaarheid aan de armen, ontevreden over de leegheid van zijn leven. Later, in 1205, kreeg hij een visioen in het kerkje van San Damiano. Hij wist zich aangesproken door de daar afgebeelde Gekruisigde: 'Franciscus, ga en herstel mijn huis'. Hij trok zich als een kluizenaar terug in de eenzaamheid en wijdde zich aan de melaatsen, het herstellen van kerkjes en aan het gebed. Zelf wilde hij de allerarmste zijn. Uiteindelijk begreep hij dat God niet bedoelde kerkgebouwen te herstellen, maar het geloof. Hij stichtte een orde en stierf op 3 oktober 1226. De dag erna werd hij in processie door de stad gedragen. Later heeft men 4 oktober gekozen tot wereld dierendag, omdat Franciscus ooit een preek hield voor de dieren en zich om hen bekommerde. Franciscus had aandacht voor de opbouw van de kerk. Laten wij na vijf jaar kijken waar wij staan en laten wij blijven bouwen aan onze eigen parochiegemeenschap.

Graag zien wij als pastoraal team u allen bij de viering van ons jubileum op 4 oktober a.s. en hopelijk is mijn icoon van onze patroonheilige dan zover dat hij gezegend kan worden.

Els Geelen, pastoraal werkster

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Naaldwijk

Echt respect moet u verdienen, afgedwongen respect veroorzaakt meestal het tegenovergestelde.