Zegening klokkentoren Briele

29 mei 2016 -

Op zaterdag 4 juni aanstaande gaan de klokken luiden voor de Martelaren van Gorcum te Brielle. Op deze dag zal Mgr. J. van den Hende de recent gerestaureerde klokkentoren zegenen bij het heiligdom van de HH. Martelaren van Gorcum (De Rik  5, Brielle), voorafgaand aan de eucharistieviering die om 11.00 uur begint.

De klokkentoren komt oorspronkelijk van de H. Jacobuskerk te Oude Wetering die aan de eredienst is onttrokken. De houten stellage is geplaatst voor op het terrein van de Bedevaartskerk. Na de eucharistieviering is er tijd voor ontmoeting en een eenvoudige lunch en zal pater L. van Ulden ofm aansluitend een lezing houden over het belang en de geschiedenis van klokken.

Het programma ziet er als volgt uit:

10.30 uur        start Zegenen klokkentoren
11.00 uur        Eucharistieviering met Mgr. J. van den Hende als hoofdcelebrant
12.30 uur        Lunch
13.30 uur        Lezing door Pater L. van Ulden ofm over het belang en de geschiedenis van klokken
14.00 uur        Afsluiting

In Brielle staat het heiligdom van de HH. Martelaren van Gorcum, waar jaarlijks de Nationale Bedevaart plaatsvindt. Dit jaar zal dat zijn op zaterdag 9 juli. Bij gelegenheid van het Jaar van de Barmhartigheid wordt op die dag de Heilige Deur geopend. De Heilige Deur heeft binnen de liturgie een bijzondere betekenis. Deze herinnert aan de iconostase (een wand met ikonen) die in de Oosterse Kerken het priesterkoor afgrenst van de ruimte voor het volk. Door het binnentreden van de deur komt men in de ruimte van Gods licht en barmhartigheid.

Brielle is het bekendste bedevaartsoord van Zuid-Holland. In het jaar 1572 werden op deze plaats 19 Rooms-Katholieke geestelijken uit Gorcum gemarteld en opgehangen omdat ze weigerden hun geloof in de eucharistie af te zweren. Drie ‘jonge’ martelaren uit de vorige eeuw hebben in het heiligdom ook gedenktekenen gekregen: de heilige zuster Benedicta van het Kruis (Edith Stein), de zalige Karl Leisner en de zalige Titus Brandsma. Zij zijn alle drie martelaren van het naziregime ten tijde van de Tweede Wereldoorlog en indrukwekkende geloofsgetuigen van ‘onze tijd’.

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Wateringen

Elkaar kennen wil niet zeggen alles van elkaar weten, maar met vertrouwen in elkaar geloven.