Woonboerderij geeft kinderen een toekomst

08 december 2015 -

Adventsactie vraagt in het kader van Moeder & Kind om steun voor Braziliaanse kinderen die het zonder moeder moeten stellen. Deze kinderen worden veelal door de Braziliaanse kinderrechter toevertrouwd aan de zorg op Woonboerderij Sitio Shalom. De kinderen liefde, bescherming, psychologische bijstand en nieuwe hoop bieden is het doel. Ondanks hun verschrikkelijke geschiedenis en hun ontwikkelingsachterstand, verlaten de jongeren de woonboerderij met een diploma. Krachtig op eigen benen kunnen ze deel gaan uitmaken van een maatschappij die ze als bikkelhard hebben ervaren.

Kinderen uit probleemgezinnen
Op de woonboerderij worden 32 kinderen in de leeftijd van 4 tot 18 jaar opgevangen. De opvang werd in 1992 gebouwd in het dorpje Pequeri in de staat Minas Gerais, in een mooie groene omgeving op 2 uur rijden van Rio de Janeiro. De kinderen komen uit gezinnen met grote problemen: crack- en alcoholverslaving, seksueel misbruik en tienerzwangerschappen. Vaak hebben deze kinderen al langere tijd op straat gezworven, overlevend door te werken voor een drugsbende of in de prostitutie.

Intensieve begeleiding
De woonboerderij biedt hulp in vele vormen: acht groepsleiders, drie psychologen, drie maatschappelijk werkers en een muziekdocent. De psychische problematiek is vaak schrijnend. Eén van de bewoners is een dertienjarig meisje dat door familieleden werd geprostitueerd. Tweemaal werd een zwangerschap bij haar afgebroken. Ze is zo geconditioneerd dat ze haar lichaam aanbiedt in ruil voor de kleinste dingen. Aan de andere kant kan ze uren tegen haar pop praten. Ze krijgt nu constante aandacht van het team van psychologen.

Twee fulltime en één parttime psycholoog helpen de kinderen beseffen hoe een ‘normaal’, veilig leven kan zijn. Er wordt gespeeld, gesport, geleerd, muziek gemaakt. Alle nodige begeleiding en opvoeding krijgen de kinderen om voor zichzelf te kunnen gaan zorgen.

Na hun achttiende kunnen studerende jongeren nog enkele jaren in een andere woonvorm terecht. Sinds de oprichting zijn ruim 200 jongvolwassenen teruggekeerd in de maatschappij. Daarvan zijn er 13 teruggevallen in de criminaliteit; twee zijn er zelfs vermoord. De anderen hebben werk gevonden en een gezin gesticht. De ervaring en kennis van deze stichting wordt door de lokale regering gewaardeerd en steeds meer financieel ondersteund, al draait de woonboerderij nog vooral op donaties vanuit Nederland.

U donatie is nodig om de kinderen te kunnen blijven helpen bij het verwerken van hun afschuwelijke ervaringen en ze te blijven op te vangen en voor te bereiden op een gezond bestaan. Om hulp te kunnen blijven bieden, wil Adventsactie € 30.000 bijdragen.

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Hoek van Holland

Elkaar kennen wil niet zeggen alles van elkaar weten, maar met vertrouwen in elkaar geloven.