Westlandse bedevaart naar Polen in juni 2017

31 oktober 2016 -

De driejaarlijks bedevaartreis met een bijzondere bestemming vanuit het Westland gaat volgend jaar naar Polen. Organisator Nico Stijger van de Stichting Bedevaarten Westland verwacht dat tussen 17 en 25 juni ongeveer 120 pelgrims in bussen de tocht richting Krakau zullen maken.

,,De keuze voor Polen is er onder andere door ingegeven dat in het Westland veel Poolse arbeidsmigranten leven’’, zegt Stijger. ,,Ook vonden in Polen dit jaar de katholieke wereldjongerendagen plaats en is het gewoon een mooi en gastvrij land. Als geestelijk begeleider gaat pastoor Steenvoorden mee. Als wij met twee bussen reizen zoeken wij daar nog een tweede priester bij.’’

De eerste dag gaat de reis naar Gera in het oosten van Duitsland met een tussenstop in Fulda. In deze bisschopsstad wordt de kathedraal met het graf van Bonifatius bezocht. De tweede dag is Krakau de eindbestemming. In deze voormalige hoofdstad van Polen doet pastoor Steenvoorden de Heilige Mis in de kerk van Sint Florian, waar Paus Johannes Paulus II vlak na de oorlog twee jaar als kapelaan werkte. In de kerk bevindt zich een schilderij van Johannes Paulus II in de natuur met een omgekeerde kano met daarop een miskelk.

In het vlakbij Krakau gelegen Lagiewniki worden het pelgrimshuis en het klooster van de in 2000 heilig verklaarde zuster Maria Faustina Kowalska bezocht. Nabij deze Congregatie van de Goddelijke Barmhartigheid bevindt zich eveneens het (nieuwe) Johannes Paulus II pelgrimscentrum. Deze paus wordt in zijn geboorteland op handen en voeten gedragen. In het centrum bevindt zich een bloedreliek van Johannes Paulus II en de albe, die hij droeg tijdens de aanslag op zijn leven op het Sint Pietersplein in 1981.

Het leven van deze paus is trouwens een rode draad in de reis. Ook op de volgende bestemming Kalwaria Zebrzydowska, was Johannes Paulus II een vaste gast. Hij kwam er als kind met zijn vader na het overlijden van zijn moeder. Hij bleef er als pastoor, bisschop en Paus terugkeren. Een roos, die de Paus daar bij het Mariabeeld achterliet, is bewaard gebleven en verzilverd. 

De volgende dag gaat de reis naar het geboortehuis van de Paus in het nabijgelegen Wadowice. Het huis is ingericht als museum waarin onder andere het pistool wordt bewaard, waarmee de aanslag op de Poolse Paus is gepleegd. In de naastgelegen parochiekerk is een Heilige Mis. ’s Middags worden het concentratiekamp Auschwitz I bekend van het toegangshek ‘Arbeit macht frei’ en het vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau bezocht.

Vandaar gaat het naar het bedevaartsoord Czestochowa. In dit aan de Zwarte Madonna gewijd heiligdom vindt een Eucharistieviering plaats gevolgd door een rondleiding en een kruisweg. De terugreis gaat via een overnachting in Leipzig naar Kevelaer. In dit genadeoord is een warme lunch. Daarna vindt nog een speciale zendingsviering plaats waarna de reis terug naar het Westland gaat. De reissom bedraagt € 879. In diverse parochies vinden informatiebijeenkomsten plaats. Informatie: www.westlandsebedevaarten.nl

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Kwintsheul

Elkaar kennen wil niet zeggen alles van elkaar weten, maar met vertrouwen in elkaar geloven.