Devotievolle Westlandsche Processie naar Kevelaer

23 augustus 2013 -

Op dinsdagochtend 20 augustus vertrok om klokslag 7.00 uur een bus met 46 pelgrims van Stichting Bedevaarten Westland vanaf het kerkplein van de St. Jan de Doperkerk in Wateringen richting Kevelaer. Een bedevaart in de voetsporen van het broederschap Westlandsche Processie naar O.L. Vrouw van Kevelaer. Aangekomen in Kevelaer werden alle pelgrims in Hotel Klostergarten heel hartelijk met koffie en gebak ontvangen. Na deze warme ontvangst liepen de pelgrims richting het centrum van het stadje. Onder een stralende zon kwamen we aan op de Kapellenplatz. Pastoor J. Steenvoorden vertelde een en ander over de geschiedenis van Kevelaer en het Genadeprentje dat lang geleden een plaats heeft gekregen in de Genadekapel. Bij die kapel werd de uit Nederland meegebrachte kaars van de Westlandse groep pelgrims aangestoken en voor de kapel geplaatst.

Hierna bezochten de pelgrims de Kaarsenkapel. In deze kapel bevind zich links vooraan het schild dat in 1892 hier door de Westlandse Processie uit Wateringen naar toe is gebracht. Het gaf ons een gevoel van herkenning om oog in oog te staan met dat schild dat onze streekgenoten daar ooit hebben achter gelaten. Menig pelgrim maakte van de gelegenheid gebruik om buiten de kapel een kaars aan te steken. Vervolgens wandelde men weer terug naar het hotel. Hier werden de pelgrims gastvrij ontvangen en liet men zich de lunch heerlijk smaken. Na de lunch werden de kamers verdeeld en kon men even de benen te ruste leggen. Om 15.00 uur verzamelde de pelgrims zich om via de kloostertuin en de kloosterkapel de kruisweg te gaan bidden. Alvorens de pelgrims dat konden doen werden de Clarissenzusters door pastoor Steenvoorden getrakteerd op Hollandse tomaten uit eigen tuin. De zusters nodigde de pelgrims uit hun kerk te bezoeken. Nadat zuster Ursula de geschiedenis van de zusters in Kevelaer had verteld werd de kruisweg gebeden. De grote kruisweg was voor enkele pelgrims een (te) lange weg, maar niemand had deze wonderschone kruisweg willen missen. De eerste dag werd besloten met het bidden van de Rozenkrans in de kapel van het hotel. Niet zomaar een kapelletje maar de kapel van het afgebroken klooster van de Clemensschwestren. Menig parochie zou blij zijn met dit gebouw als parochiekerk.

Op woensdag hebben de pelgrims een eigen Westlandse viering gehad in de Kaarsenkapel. Tijdens de viering voelde menigeen dat het toch anders is om in dit wonderlijke gebouw de eucharistie te mogen vieren in plaats van even 'een kerkje van binnen te bekijken'. Nog meer dan anders voelde men wat onze voorvaderen doorgemaakt hebben toen zij hier met een bedevaart in Kevelaer waren met hun intenties. Het schild uit 1892 is een sterk staaltje houtsnijwerk dat alle ontberingen van de afgelopen 121 jaar doorstaan heeft. Aansluitend was er ruimte om op eigen gelegenheid de verschillende kerken en kapellen rondom de Kapellenplatz te bezoeken. Ook werd er nog snel een souvenirtje meegenomen van deze bijzonder plaats. Voor koffie met wat lekkers kan je op de vele terrassen terecht. We hadden amper een slok genomen en daar kwam een processie in vol ornaat door de straat aangelopen. Een ervaring die we tot nu toe alleen maar met foto's in het archief hadden gezien, marcheerde nu voor onze ogen live door de straten van Kevelaer. "Dat gaan we volgend jaar met het Westland ook doen" hoorde ik een pelgrim zeggen. Nog voor de lunch werd ook een bezoek gebracht aan de pelgrimskerk, de basiliek, waar elke dag om 10.00 uur de Hoogmis voor de pelgrims wordt opgedragen. Met een prachtig danklof in de kapel van het voormalig klooster, hebben we de bedevaart op waardige wijze afgesloten. Het weer was ons deze dagen bijzonder gunstig gezind, de warmte en het licht hebben we in ons hart meegenomen naar het aloude vertrouwde Westland. Het zal u niet verbazen dat er een heel wat ontspanner sfeertje in de bus was waar te nemen dan op de heenreis. Aan alles was te merken dat het goed was zo om met parochianen uit de diverse parochies op pad te zijn. Tot volgend jaar! Op onderstaande link kunt u meer van deze mooie bedevaart zien en lezen. http://www.westlandsebedevaarten.nl  

 

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Monster

Echt respect moet u verdienen, afgedwongen respect veroorzaakt meestal het tegenovergestelde.