Westlandsche bedevaart naar Kevelaer 2015

21 augustus 2015 -

In een wat winderig sfeertje met lichte motregen kwamen 54 pelgrims op dinsdag 18 augustus 2015 tezamen in de St. Jan de Doperkerk te Wateringen voor hun tweedaagse bedevaart naar Kevelaer. Pastoor Steenvoorden sprak het pelgrimsgebed uit en met zingen van het pelgrimslied werd de kerk verruild voor een comfortabele bus. Aangekomen in Kevelaer stond de koffie mit kuchen al te wachten. Deze traktatie hadden we mede te danken aan de jarige van de dag: de Stichting Bedevaarten Westland bestaat precies 5 jaar!

processiekaars 2015Gebruikelijk in Kevelaer is dat je in processie door de Hauptstrasse de intocht van de bedevaart naar Kevelaer beleefd, met vaandels en processiekaars. Wij namen dit keer de kortste route naar de Genadekapel om daar onze kaars aan te bieden en te ontsteken. Na het aanbieden van de bedevaartkaars volgde een rondje Heiligdom.

Na de zeer gevarieerde en uitgebreide buffet lunch (je blijft maar eten met al dat lekkers!) was er even tijd voor wat rust. Maar niet te lang, want langs en via het klooster van de Clarissen gingen we naar het mooie kruiswegpark voor onze kruisweg. Ook dit keer heeft het ons diep geraakt, het deed ons goed. De dag hebben we afgesloten met het heffen van het glas (en natuurlijk ook leeg gemaakt!) vanwege de verjaardag, maar niet voordat we in de kapel van het hotel de rozenkrans, of eigenlijk een rozenhoedje, gebeden hadden. De nacht viel over Kevelaer, en moe maar wel voldaan gingen de luiken dicht.

De één slaapt prima in een vreemd bed, de ander doet geen oog dicht. Maar als vier zussen met elkaar op reis gaan en dan ook nog op één kamer verblijven, dan is het spel op de wagen en zijn er andere elementen in het spel die het ritme van de nacht verstoren. En ook op de 2e dag in Kevelaer hadden we een jarige, ditmaal een pelgrim.

Eén van de mooiste plekken om te vieren is de Kaarsenkapel. De kaarsenkapel is de eigenlijke bedevaartskerk. De grote kaarsen van de pelgrimsgroepen blijven daar achter: zij laten de verbondenheid met Maria zien als de bedevaartgangers al lang weer naar huis zijn teruggekeerd. Voor zowel de eucharistieviering als ons Danklof mochten wij in deze Kaarsenkapel bijeen zijn, waarbij de pastoor geassisteerd werd door twee acolieten. Eén van die acolieten is priesterstudent Eli Stok die van september 2015 t/m mei 2016 stage komt lopen in het Westland.

Met een prachtig danklof hebben we onze bedevaart afgesloten. Twee prachtige dagen met elkaar. Dat deed me denken aan de woorden van pastor Straathof die onlangs nog zei: “je gaat altijd voor een ander naar Maria, maar neemt jezelf daarin mee”. Het was goed zo.

Voor een uitgebreid verslag met veel foto’s kijk op www.westlandsebedevaarten.nl

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Naaldwijk

Omstandigheden maken de mens niet; ze onthullen wie hij is.