Wereldgebedsdag…. Een wereldgebeurtenis!

28 februari 2017 -

Op de eerste vrijdag van maart komen op de hele wereld mensen bijeen van verschillende achtergrond en religie om gezamenlijk te bidden. De Wereldgebedsdag heeft elk jaar een ander thema, dat wordt uitgewerkt in een orde van dienst. De orde van dienst voor 2017 is gemaakt door het Wereldgebedsdagcomité uit de Filippijnen. Als thema is gekozen: EERLIJK! en de jeugdviering kreeg als titel: EERLIJK = EERLIJK.

De voorplaat geeft de draagkracht van vrouwen weer, maar ook de taken waar zij iedere dag opnieuw weer voor komen te staan. De kerk heet alle mensen welkom en laat hen voelen dat iedereen welkom is in het koninkrijk van God: dat wordt door de lange tafel met voedsel, gedragen door de vrouwen, gesymboliseerd.

God is de oorsprong van de hele schepping. God gaf de Filippijnen heel veel: de mensen die er wonen, de prachtige natuur, het klimaat en heel veel grondstoffen. God zorgt voor iedereen, ook voor degenen die Hem niet erkennen. Gods rechtvaardigheid staat haaks op de Filippijnse maatschappij waar momenteel sterke en invloedrijke families de middelen, die God aan allen heeft geschonken, gebruiken voor zichzelf en hun familieleden.

Geschiedenis Wereldgebedsdag
Wereldgebedsdag heeft een lange traditie en wordt gehouden op de eerste vrijdag van maart. In 1887 riepen Amerikaanse vrouwen tot een gebedsdag in hun land. Deze oproep is uitgegroeid tot wereldwijde dag van gebed. In 183 landen houden mensen op deze wereld hun handen gevouwen en wordt er gezongen. Nederland doet sinds 1929 mee met de viering en wel op ruim 500 plaatsen. De orde van dienst wordt ieder jaar voorbereid door vrouwen uit telkens een ander land.

Gebedsketen
Wereldgebedsdag verenigt vrouwen/mensen over de hele wereld in een keten van gebed. Het wil mensen inspireren om in actie te komen. De hele dag zullen overal in de wereld gebedssamenkomsten plaatsvinden waardoor er 24 uur lang wordt gebeden. Door de Wereldgebedsdag bevestigen mensen/vrouwen, dat gebed en actie onafscheidelijk zijn en dat beide invloed hebben in de wereld.

NB. In het verleden sprak men van vrouwen Wereldgebedsdag. Daar de positie van vrouwen in Nederland sterk is verbeterd, staat de viering in Nederland open voor vrouwen en mannen.

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van De Lier

Echt respect moet u verdienen, afgedwongen respect veroorzaakt meestal het tegenovergestelde.