Website RK Westland.nl 1000 dagen online

27 maart 2015 -

Op zaterdag 28 maart 2015 hebben we een bijzondere mijlpaal bereikt: deze website van de parochiefederatie Sint Franciscus tussen duin en tuin is precies 1000 dagen online. 1000 dagen nieuws VOOR IEDEREEN. Een veel gestelde vraag is: met hoeveel mensen maken jullie de website en wie doet wat? In 1000 woorden zullen we u meenemen voor een kijkje achter de schermen.

Het prille begin
Op de dag van de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst (8 april 2011) waardoor 11 parochies en 12 kerken in het Westland en Hoek van Holland de parochiefederatie Sint Franciscus tussen duin en tuin gingen vormen, had elke parochie nog zijn eigen website. Een tijdelijk site werd de opmaat naar de site zoals die er nu is en die op maandag 2 juli 2012 online ging. Op diezelfde datum gingen de afzonderlijke websites van de parochies op ‘zwart’ en was al het nieuws op deze site te vinden. Met de nieuwe site ging ook facebook en twitter van start. Met de mensen die tot dan toe bij de ‘eigen’ parochiewebsites actief waren, zijn we gestart om deze site te vullen en te onderhouden.

10 medewerkers
De website wordt momenteel door 10 medewerkers van alle informatie voorzien. Ieder heeft zijn/haar eigen taak hierin. Zo vult de één de site met actueel nieuws, een ander doet dat voor alle activiteiten en weer een ander voert de vieringen van alle parochies in. Maar we hebben ook nog de vermelding van al onze overleden parochianen (ruim 260 per jaar), digitaliseren van de parochiebladen, op de site plaatsen en naar abonnees sturen, foto-album vullen, twitter, facebook actualiseren, digitale nieuwsbrief maken en eens in de twee weken versturen, pastoraal woord plaatsen en actueel houden van de parochie gegevens op de parochie pagina’s.

Webfish Award
De Webfish Awards worden jaarlijks uitgereikt aan organisaties en personen in het Nederlandse taalgebied die het christelijk geloof het beste onder de aandacht brengen via social media of websites. In 2012 hebben we met onze website meegedaan aan deze verkiezing die in vijf categorieën te verdelen is: social media, websites particulieren, websites kerken, websites organisaties en oecumenische websites.
Onze website mag gezien worden, op een haar na misten we net de Award. Met eervolle vermelding zijn we 2e geworden ofwel de beste van de rest! Het oordeel van de jury over onze website: Sterke site van 11 parochies die samenwerken. De site komt professioneel en gedegen over. De jury heeft er veel waardering voor. De foto op de home lijkt niet helemaal authentiek, eerder een stockfoto. De koppelingen met sociale media zijn prima. De site behoort beslist tot de beste inzendingen in deze categorie.

Nieuwsberichten
Een website is uitermate geschikt om snel het nieuws van A naar B te brengen waardoor we actueel zijn. Groot voordeel dat we er kort op zitten is dat parochianen op elk moment van de dag met ons verbonden kunnen zijn, ook die ver buiten het Westland wonen of werken. Denk maar eens aan onze missionarissen die nu online het nieuws meekrijgen vanuit het Westland.
Dat onze site actueel nieuws bevat is ook de lokale en regionale pers opgevallen. Van enkele redacties weten we dat ze elke dag onze site afstruinen voor nieuwe berichten. En ook dat werpt z’n vruchten af want zo zien we met enige regelmaat berichten van onze geloofsgemeenschappen in de krant staan. Een goedkopere manier om het kerk-zijn onder de aandacht te brengen is nauwelijks denkbaar. De website is nu gevuld met 573 nieuwsberichten, dat betekent dat we ongeveer elke twee dagen een nieuwsbericht plaatsen.

Digitale nieuwsbrief
Vanaf het prille begin van de federatievorming werd er een digitale nieuwsbrief uitgebracht. Wat aanvankelijk begon met een nieuwsbrief in pdf vorm om alle bestuurders te informeren over het proces en voortgang van de federatievorming, is nu uitgegroeid tot een nieuwsbrief die elke 14 dagen verstuurd wordt naar 900 abonnees: parochianen, bestuurders, vrijwilligers, pastores, missionarissen, assistent priesters en andere belangstellenden. De interesse voor deze nieuwsbrief is groot: elke drie dagen hebben we een nieuw abonnee. Deze nieuwsbrief scoort in vergelijking ‘branchegenoten’ bijzonder goed: we zitten boven het gemiddelde qua score van openen en artikelen die gelezen worden. De digitale nieuwsbrief is gratis VOOR IEDEREEN en wordt op de woensdag in de oneven weken verstuurd. Aanmelden kan via de website (blokje rechts onderaan op de homepage).

Statistieken
Met een website is het net zoals in het bedrijfsleven: iets moois bouwen is één, het geheel draaiende houden (en aan de top blijven) is twee. En dat laatste vergt soms veel inspanning. Maar alleen met hard werken kom je er niet. Je moet goed weten wat je doet. Eén van de instrumenten die we daarvoor gebruiken is Google Analytics. Op deze manier kunnen we het website bezoek en het gedrag van de bezoekers volgen. Zo zien we dat het websitebezoek elke dag toeneemt. Nu bezoeken gemiddeld 140-150 (unieke) bezoekers onze site. Ruim twee derde gebruikt daarvoor een desktop, maar het percentage dat een tablet (19%) en smartphone (14%) gebruikt neemt langzaam maar zeker toe.
Bij de Hoogfeest dagen zien we een enorme toename van het website bezoek, voornamelijk op zoek naar de vieringen in de 12 kerken. Afgelopen Kerst ging ons websitebezoek op één dag naar 1113 (unieke) bezoekers. Maar ook met Pasen zien we een behoorlijke piek (ca. 600 bezoekers), evenals op de woensdagen dat de digitale nieuwsbrief verschijnt (250-350 bezoekers p.d.).

Toekomstvisie
Het kijken in een glazenbol geeft gelukkig geen garantie van wat ons allemaal nog te wachten staat. Wie nuchter nadenkt komt vaak een heel eind. Zo ingewikkeld hoeft het allemaal niet te zijn. We zullen zorgen dat u via alle kanalen die er zijn het parochienieuws tot u krijgt. Met uw feedback zijn we blij en maken waar nodig aanpassingen op de website en/of in de digitale nieuwsbrief. Want er is één regel die ons elke dag bezig houdt: nieuws maken VOOR IEDEREEN! De eerste 1000 dagen zitten erop. We doen er zeker nog 1000 dagen bij. We doen het met plezier!

Fred, Frans, Linda, John, Marjo, Sjaak, Fred, Ben, Henk en Nico

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van De Lier

Omstandigheden maken de mens niet; ze onthullen wie hij is.