'Wat houdt ons staande, wat houdt ons gaande'

10 september 2013 -

Op heel veel plaatsen wordt in het eerste weekend van oktober 'oogstdankdag' gevierd. Vroeger een dag waarop boeren en tuinders werden opgeroepen om tot God te bidden en te danken. Nu in onze tijd meer een dag van bezinning op werken en zorgen in de breedste zin van het woord. LTO Noord viert 'oogstdankdag' al sinds jaar en dag in het bedevaartsoord Onze Lieve Vrouw Ter Nood' in Heiloo. Een Mariale bedevaartsplaats in Noord Holland, waarvan de geschiedenis teruggaat tot het einde van de 14e eeuw. Zo ook dit jaar. Een dag waarbij een grote groep mensen met wortels in de tuinbouw uit het Westland aanwezig waren.
De Eucharistieviering met als thema 'Wat houdt ons staande, Wat houdt ons gaande', vormde het hart van 'oogstdankdag 2013 ' in Heiloo. Een Eucharistieviering met als hoofdcelebrant pastoor J.C.M. Steenvoorden en concelebrant deken A.M. Cassee en waarin het Ritmisch koor Heerhugowaard Noord zich met groot enthousiasme veelkleurig van haar beste kant liet zien. In zijn overweging stond pastoor Steenvoorden stil bij de veranderingen die zich in de afgelopen decennia binnen de agrarische sector hebben voltrokken. Techniek en verschuiving van werkgelegenheid zijn daarbij niet weg te denken.

De speling van de natuur in de jaargetijden wordt omzeild met technische hoogstandjes waarmee mensen denken alles naar hun hand te kunnen zetten. Dat roept de vraag op 'Waar zou je dan nog dankbaar voor zijn?'. Dankbaarheid is alles omvattend en verwijst niet alleen naar de oogst van het land maar ook naar de oogst van werken en zorgen. Bij dat werken en zorgen is het niet altijd eenvoudig om gaande en staande te blijven. Maar met onze wortels in geloof, hoop en liefde kunnen werken en zorgen voor elkaar van betekenis zijn of worden. Na de overweging en voorbede werden in de vorm van agrarische producten, zoals druiven, paprika's en tomaten, de gaven aangedragen. Producten die na afloop van de viering geschonken zullen worden aan een tehuis voor dak- en thuislozen. De viering werd afgesloten met het zingen van het lied 'Geprezen zij de Heer'.

Velen brachten na de Eucharistieviering nog een bezoek aan de Genadekapel om een kaars op te steken en de Mariabron te bezoeken. De dag werd afgesloten met een danklof en een processie in het bedevaartoord.
Klik hier voor de fotoreportage

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van De Lier

Elkaar kennen wil niet zeggen alles van elkaar weten, maar met vertrouwen in elkaar geloven.