Voorstelling: ‘Titus Brandsma, Held of heilige?’

12 april 2017 - Algemeen federatie nieuws

Titus Brandsma werd op zondag 26 juli 1942 in Dachau met een injectie om het leven gebracht. Wie was deze pater, deze karmeliet? Hij werd in 1881 als Anno Sjoerd geboren op een boerderij in Ugoklooster (bij Bolsward). Als elfjarig jochie ging hij naar het kleinseminarie van de franciscanen in Megen, om daarna als zeventienjarige zich aan te sluiten bij de karmelieten. Daar nam hij de kloosternaam Titus aan.

Na zijn priesterwijding studeerde hij in Rome, promoveerde in de wijsbegeerte en werd uiteindelijk hoogleraar in Nijmegen. Daar hield hij zich niet alleen bezig met de wijsbegeerte, maar nog meer met de mystiek. Hij was gefascineerd door Teresa van Avila. Als filosoof en kenner van de mystiek peilde hij de diepten van het menselijk hart. Daarnaast bleef hij oog hebben voor de mensen om zich heen en deed veel journalistiek werk.

Toen ons land werd bezet door de Duitsers, kwam Titus Brandsma met hen in conflict. De directe aanleiding tot zijn arrestatie was zijn actie om de dagbladen te bewegen geen artikelen en advertenties van de NSB op te nemen. Acht weken zat hij in een cel in Scheveningen. Daarna in het Politie Doorgangskamp in Amersfoort, opnieuw in Scheveningen, vervolgens in Kleef, om te streven in Dachau.

In een voorstelling van een kleine twee uur (incl pauze) vertelt Peter Vermaat het levensverhaal van deze religieus bewogen man. Parochianen die in ons jubileumjaar de voorstelling ‘Francesco’ bezochten, weten dat zij deze voorstelling over Titus Brandsma niet mogen missen. Voor alle andere parochianen geldt: Kom ook! U mist veel wanneer u er niet bij bent!

Waar:               St. Joseph kerk, dr. Schaepmanstraat 12, Wateringen
Wanneer:       vrijdag 12 mei 2017
Tijd:
                20.00 - 22.00 uur incl. pauze
Voor wie:       VOOR IEDEREEN
Kosten:          geen, vrij entree

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van De Lier

Elkaar kennen wil niet zeggen alles van elkaar weten, maar met vertrouwen in elkaar geloven.