Viering Paaszaterdag ‘OP WEG NAAR PASEN'

30 maart 2014 -

Met betrekking tot de drie heilige dagen (Witte Donderdag, Goede Vrijdag, Paaszaterdag) zijn er door de bisschoppen enige nieuwe aanwijzingen gegeven. Wij, in onze federatie Sint Franciscus tussen duin en tuin, geven daar onze invulling aan. Op een manier, die door bisschop Van den Hende is goedgekeurd en waarin wij toch enige speelruimte hebben gekregen.

Men wil dat er maar één Paaswake is. De verrijzenis van de Heer, de overwinning op het duister, is in die paasavond eigenlijk maar één keer te vieren. Daarom zal er in veel kerken om 19.00 uur een zogeheten ‘voorbereidende viering’ zijn. We noemen die viering ‘Op weg naar Pasen’. De titel geeft het al aan: op dat moment is het nog geen Pasen, de Paaswake moet immers nog komen. Het is een viering waarvan wij hopen dat veel gezinnen zullen komen. Naast het luisteren naar bijbelverhalen, zingen en bidden, worden er ook een aantal dingen gedaan. In de viering kunnen alle kinderen naar voren komen en een steentje pakken, als teken van geloof, hoop en liefde onderweg. Verderop in de viering kunnen alle kinderen een waxinelichtje aansteken en bij het kruis zetten. Zo laten we zien dat God licht in het donker schenkt. Een paar grote kinderen kunnen water in de doopvont gieten. En aan het einde wordt het vuur aangedaan, waarmee in de paaswake de paaskaars wordt aangestoken.   

In deze viering kan echter nog geen Communie uitgereikt worden. We bevinden ons eigenlijk nog in de Stille Zaterdag, de zaterdag van het wachten. Tijdens de paaswake zal (na de drie dagen) voor het eerst weer de gedachtenis aan Laatste Avondmaal gevierd worden. Pas na het heiligen van brood en wijn in die Paaswake kan men weer de Communie ontvangen. Dat is dan bij de Communie-uitreiking in diezelfde Paaswake.  
Zoals hierboven al aangegeven, worden deze drie heilige dagen als één geheel gezien. Vanaf de altaarontbloting op Witte Donderdag tot aan de paaswake is de Heer ‘afwezig’.

Wij hopen dat deze vieringen ‘Op weg naar Pasen’ fijne vieringen worden, waarbij het hele gezin zich thuisvoelt. We moesten omgaan met veranderingen die op ons af kwamen. We hebben geprobeerd die veranderingen zo goed mogelijk, binnen de gegeven kaders, vorm te geven.

Het pastorale team van de parochiefederatie Sint Franciscus tussen duin en tuin.

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Naaldwijk

Elkaar kennen wil niet zeggen alles van elkaar weten, maar met vertrouwen in elkaar geloven.