Viering 750 jaar Sacramentsdag

17 juni 2014 -

Het is deze zomer 750 jaar geleden dat paus Urbanus IV ‘Corpus Christi’ als een universeel feest instelde. Dit rooms-katholieke hoogfeest, in het Nederlands taalgebied Sacramentsdag geheten, stelt de werkelijke tegenwoordigheid van Christus in de eucharistie centraal. Corpus Christi (‘Lichaam van Christus’) valt op de tweede donderdag na Pinksteren; in Nederland echter op de zondag erna. Dit jaar valt Sacramentszondag op 22 juni. Op die dag staat het RKK-radioprogramma Echo van Eeuwigheid in het teken van dit hoogfeest.

De instelling van Corpus Christi gaat terug op de visioenen van de Luikse augustines Juliana van het klooster Mont Cornillon (1192-1258). Zij beweerde dat Christus aan haar verschenen was en haar had opgedragen te pleiten voor een speciale feestdag waarop zijn verheerlijkt lichaam in de gedaante van brood aanbeden wordt. De bisschop van Luik geloofde haar en stelde in 1248 dit feest in zijn bisdom in. Jacques Pantaléon, een van de Luikse aartsdiakens, was de latere paus Urbanus IV. Op 11 augustus 1264 schreef hij Corpus Christi voor in de gehele Kerk.

In Luik, waar het feest ontstond, wordt op Sacramentsdag 19 juni voor het eerst sinds decennia weer een sacramentsprocessie gehouden. Deze loopt vanaf de Sint-Pauluskathedraal naar de Sint-Martinsbasiliek. Diverse Limburgse schutterijen en sacramentsbroederschappen uit verschillende bisdommen nemen eraan deel. Ook bisschop Frans Wiertz van Roermond loopt mee, samen met 300 schutters uit zijn bisdom. Het RKK-radioprogramma Kruispunt doet daags erna verslag van de Luikse processie.

In Rome wordt ook dit jaar de sacramentsprocessie van Corpus Christi gelopen op de Via Merulana, tussen de kathedraal van San Giovanni in Laterano en de grootbasiliek Santa Maria Maggiore. Tijdens deze bidtocht waren de pausen traditiegetrouw op een wagen neergeknield voor de hostie. Vorig jaar week de pas gekozen paus Franciscus daarvan af door achter de wagen aan te lopen.

In het Westland komen we samen op zondag 22 juni om 16.30 uur in de H. Andreaskerk te Kwintsheul voor een vesperviering met uitstelling van het Heilig Sacrament. De vespers, het avondgebed, worden al eeuwen door de kerk gebeden en bestaan uit enkele liederen die wij met het koor zingen, we bidden samen enkele psalmen, het evangelie klinkt, gevolgd door een kort woordje en er zijn enkele stiltemomenten waarin wij zelf kunnen bidden en luisteren naar wat Jezus ons zegt. Na een klein uur sluiten wij de vesperviering af met het gezang Tantum Ergo en ontvangen wij de zegen met het Allerheiligste. 

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Poeldijk

Het ontkennen van problemen is een vorm van zelfbedrog die elke persoonlijke groei onmogelijk maakt.