Versterk je gemeenschap!

21 maart 2014 -

“Wat heb je in huis? Waar ben je trots op?” Dat waren de openingsvragen aan de 300 bezoekers van de derde bijeenkomst van de Professorenmanifest-bijeenkomst in Amersfoort zaterdag 15 maart 2014. Delen, versterken van de gemeenschap: Hoe doen gemeenschappen dat? Hoe doen wij dat?
Dat zijn de thema’s waar we binnen deze bijeenkomst met elkaar uitwisselden.

Na het gezamenlijk zingen was het de beurt aan Mirjam Wolthuis om ons, middels persoonlijke interviews, te laten kennismaken met drie parochies: De Verrijzenis van Maartensbroek, de Cornelisparochie in Limmen en de OLV Bilthoven. Het werd een kennismaking met dat wat hen bezielt en dat waar ze toe in staat zijn met elkaar. En een ontdekking van allerlei mogelijke initiatieven die ervoor zorgen dat de kerk/de parochiegemeenschap LEEFT. Deze uitwisseling ging later nog in groepsgesprekken van +/-30 mensen verder.

Daar waar ik in de eerste bijeenkomst van het Professorenmanifest in september 2013 vooral werd geconfronteerd met veel problemen, veel schrijnende situaties en slachtoffers van kerksluitingen binnen de RK kerk werd ik nu getrakteerd op een bijeenkomst vol met staaltjes van bezieling, daadkracht en samenwerking. Het leek net of de elpee was omgedraaid en er zichtbaar werd dat er ondanks en misschien wel dankzij alle ‘problemen’ een omslag gemaakt was in het denken van de betrokkenen. Ze waren in actie gekomen en er waren allerlei initiatieven opgestart waar ik als toehoorder alleen maar geïnspireerd door werd.
Mochten we vorig jaar als Federatie nog een van de weinige voorlopers zijn in de wijze waarop geloofgemeenschappen omgaan met de mogelijkheden en moeilijkheden van deze tijd. Nu leek het erop dat wij aan alle kanten waren ingehaald. En nu waren wij het die onder de indruk mochten raken van alle creativiteit, ideeën en krachtenbundelingen van al die geloofsgemeenschappen.

De belangrijkste afrondende vraag vanuit de bijeenkomst aan iedereen was dan ook:
•    Waar zit (binnen onze federatie/geloofsgemeenschap) onze kracht en waar hebben wij behoefte aan? Waar lopen we tegen aan en waar hebben we ondersteuning nodig?
In alle gevallen was de boodschap: Richt je op de potentie van de geloofsgemeenschap. En bouw van daaruit je beleid op. En realiseer je dat je niet de enige bent. Dus Durf te vragen!

Hieronder treft u een opsomming van allemaal inspirerende initiatieven. Om er echt gevoel bij te krijgen en het door te vertalen naar onze praktijk is het belangrijk om in contact te treden met de mensen achter het initiatief. Een aanrader mag ik wel zeggen.

De Verrijzenis Maarssenbroek
De Gideonsbende is een club bestaande uit tenminste 300 mensen die interactief met elkaar in verbinding staan. De bende doet een beroep op elkaar als iemand zorg nodig heeft, als er strijd gevoerd moet, kortom diaconie.
Verder hebben zij een constructie (De Danielgroep: vangnetgroepen) bedacht om jongeren meer betrokken te krijgen en te houden binnen de geloofsgemeenschap
Ze hebben een Viering van woord en lied waarin er met zang, een lichtritueel en dialoog wordt ingegaan op wat er nu eigenlijk gezongen wordt. 

De Cornelius Parochie in Limmen
Alwaar men in staat blijkt om, door aan te sluiten bij dat wat er aan kwaliteiten is, een brug te leggen tussen de kerk en de gehele gemeenschap in Limmen.
Zo zijn er projecten als: Ontwikkelingsproject Burcina Fasso maar zeker ook de organisatie van de Passion.

Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstand in Bilthoven
Zij vallen op met hun Leerschool (met elkaar praten over geloof doe je b.v. zo,  en Peuter en Kleutergroepen maar zeker ook Cafe OLV. Moet je eens kijken naar hun Parochieblad.

In de subgroepen ontdekten we dat er in de diverse geloofsgemeenschappen mensen op staan die vanuit een innerlijke vonk gewoon in actie komen en beginnen met het vormgeven van hun ideaal.
De dialectviering, de gospelviering, de Taizé-viering en de Taizé-reizen, Activiteiten ter ondersteuning van de scholen: Gastvrijheid voor de scholen.
De dag van de ontmoeting met de zieken (een voorbeeld van hoe je met een andere naam een oud thema als b.v. de ziekenzalving weer nieuw leven inblaast).
Het werken rond jaarthema’s.
De “Kruip in de huid van bijeenkomsten”: samenkomsten / ontmoetingen organiseren met kennismaking met de mensen van b.v. de Islam, Joden, Studenten, Professoren enz. enz.

In alle gevallen was de boodschap: Richt je op de potentie van de geloofsgemeenschap. En bouw van daaruit je beleid op. En realiseer je dat je niet de enige bent. Dus Durf te vragen!

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Wateringen

Elkaar kennen wil niet zeggen alles van elkaar weten, maar met vertrouwen in elkaar geloven.