Vernieuwend plan voor Westlandse jongeren

10 november 2015 -

Kunnen we als Westlandse kerken iets voor de jonge generaties? Een tiental predikanten, voorgangers en pastores uit het Westland heeft het afgelopen jaar gewerkt aan een bijzonder plan: ze willen minimaal vijf experimenten starten om te zien of de kerk meer kan betekenen voor kinderen, jongeren en jonge gezinnen die nu niet in de kerk komen. Van een pop-up jongerencafé  tot een kliederkerk voor jonge gezinnen of een meet & eat voor dertigers.

De initiatiefnemers komen uit evangelische, protestantse én katholieke kerken. Op 25 november is er een gespreksmeeting voor mensen uit de Westlandse kerken: van ouderling tot jongere. Dan willen de predikanten ook peilen of er enthousiasme is voor dit plan. Meer informatie is te vinden via de website www.westlandsekerken.nl/jongeren.

Predikanten uit de regio presenteren plan voor vijf experimenten

Geschrokken en enthousiast
Deze gespreksmeetings zijn een vervolg op de meeting van vorig jaar, waar toen meer dan 140 enthousiastelingen op af kwamen. Naast een aantal praktijkverhalen werd een onderzoek gepresenteerd waaruit bleek dat in het Westland minder dan duizend jongeren tussen de 16 en 30 jaar structureel betrokken zijn bij een kerk. Dat is minder dan 5% van het aantal Westlandse jongeren in die leeftijd en ligt ver onder het landelijk gemiddelde. Bij veel bezoekers kwam toen enthousiasme los om nieuwe initiatieven te starten. Dat enthousiasme krijgt nu een vervolg.

Twee gespreksmeetings
De gespreksmeetings zullen zijn in De Kiem, aan de Koningin Julianaweg 91 in ‘s-Gravenzande. Er zijn twee meetings, namelijk om 14:00 en om 19:30 uur. Het middagprogramma is hetzelfde als het avondprogramma, geïnteresseerden kunnen kiezen. De organisatoren hopen dat er veel jongeren, pastores, predikanten, ouderlingen en vrijwilligers in het jeugdwerk komen om in gesprek te gaan. Aanmelding vooraf is gewenst en kan via www.westlandsekerken.nl/jongeren. De entree is vijf euro en daarvoor krijgen deelnemers ook twee consumpties.

Bij de ontwikkeling van het voorstel zijn de volgende mensen betrokken:

  • Sijbrand Alblas (Gereformeerde Kerk in De Lier)
  • Ronald Dits (Katholieke Kerk in het Westland)
  • Jurgen Lindenhols (Evangelische Kerk Westland in Naaldwijk)
  • Peter van der Sar (De Nieuwe Rank in ’s-Gravenzande)
  • Irene van der Meulen (Protestante Gemeente in Naaldwijk)
  • Pieter van der Ende (Protestantse Gemeente in Hoek van Holland)
  • Martijn Vellekoop (Westland-netwerk, regionaal)
  • Robin Bulsing (Evangelische Kerk Westland in Naaldwijk)
  • Jantine Veenhof (Protestantse Gemeente De Lichtbron in Wateringen)
  • Hans Mast (Hervormde Kerk in Ter Heijde)
Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Heenweg

Omstandigheden maken de mens niet; ze onthullen wie hij is.