• rkWestland
  • > Nieuws
  • > Toewijding Nederlandse bisdommen aan het Onbevlekte Hart van Maria

Toewijding Nederlandse bisdommen aan het Onbevlekte Hart van Maria

21 maart 2017 -

De rooms-katholieke bisschoppen van Nederland zullen op zaterdag 13 mei gezamenlijk de zeven bisdommen van de Nederlandse kerkprovincie toewijden aan het Onbevlekte Hart van Maria. Dat doen zij tijdens een vesperviering in de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek in Maastricht.

Op 13 mei is het honderd jaar geleden dat Maria voor het eerst zou zijn verschenen aan drie herderskinderen in Fátima, Portugal. Zij beweerden dat de Dame die tot hen sprak wenste dat de gelovigen zich zouden toewijden aan haar Onbevlekt Hart.

In 1916 waren drie herdertjes ergens in Portugal hun kudde aan het hoeden toen zij een vreemde gestalte ontwaarden. De oudste, Lucía dos Santos, zei later dat het de beschermengel van Portugal was geweest. Driemaal had hij zich aan hen geopenbaard. En op 13 mei 1917 verscheen Maria bij het dorp Fátima voor het eerst aan Lucía en haar neefje en nichtje Francisco en Jacinto Marto. Nog vijf keer zou de Moeder Gods dat jaar met hen in contact treden; de laatste keer was op 13 oktober. Op die dag vond ook het Zonnewonder plaats. Maar liefst 70.000 mensen waren er getuige van dat de zon rare bewegingen maakte en zelfs op de menigte dreigde neer te storten.

Uit de verslagen van de zienertjes blijkt dat de ‘Dame met het Onbevlekte Hart’ groot verdriet had om het leed in de wereld. Zij had de kinderen een blik in de hel laten werpen om hen ervan te overtuigen hoe erg het gevolg is van de zonde. Vandaar dat zij hun op het hart drukte boete te doen en de rozenkrans te bidden voor de zondaars. Ook vertelde zij hun drie geheimen, die later zijn geïnterpreteerd als voorspellingen: van het einde van de Eerste Wereldoorlog en het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, van de val van de Sovjetunie als Rusland zou worden toegewijd aan het Onbevlekt Hart en van de aanslag op paus Johannes Paulus II op 13 mei 1981.

Fátima is al sinds de jaren twintig een van de belangrijkste katholieke bedevaartsplaatsen van Europa. In 1930 verklaarde de Kerk na een uitgebreid onderzoek dat de verschijningen van bovennatuurlijke oorsprong waren geweest. Twee jaar daarvoor was al de eerste steen voor een kerk gelegd. Deze werd op 13 oktober 1953 gewijd. Het heiligdom bestaat ook uit een zuilengalerij en twee kapellen. Voor de kerk is een groot plein aangelegd, geschikt voor processies en massamissen. Aangezien de oproep tot boete een van de belangrijkste onderdelen vormt van de boodschap van Onze Lieve Vrouw van Fátima, is het niet uitzonderlijk dat pelgrims op de blote knieën naar het heiligdom opgaan.

Paus Franciscus, die op 13 oktober 2013 de wereld aan het Onbevlekt toewijdde, zal Fátima op 13 mei 2017 vanwege het eeuwfeest bezoeken. Op dezelfde dag vindt in Maastricht de toewijding aan het Onbevlekte Hart van Maria plaats. De bisschoppen zeggen te hopen dat daarmee “alle gelovigen gesterkt worden om als Kerk in Nederland de weg door het leven te gaan in geloof, hoop en liefde, met vreugde en vertrouwen, naar God de hemelse Vader”.

Ter gelegenheid van deze gebeurtenis worden gebedsprentjes gedrukt met daarop de afbeelding van het beeld van de Heilige Maagd Maria van Fátima met op de achterzijde het gebed ‘Toewijding aan het Onbevlekte Hart van Maria’. Dat gebed zal door de bisschoppen gezamenlijk worden gebeden tijdens de vesperviering in Maastricht. De gebedsprentjes zijn binnenkort te bestellen.

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Wateringen

Omstandigheden maken de mens niet; ze onthullen wie hij is.