Terugblik op lustrumlezing Laudato Si'

30 juni 2016 -

In het kader van het 5 jarig bestaan van de Federatie werd er op zaterdag 18 juni j.l. een bijeenkomst gehouden over Laudato Si'. De boodschap van paus Franciscus van precies een jaar geleden, waarin hij oproept om de tuin der wereld te bewerken en te bewaren.

In de gezellige en vertrouwde ruimte van Fata Morgana in Monster troffen zo’n 30 mensen elkaar om te luisteren naar de presentaties van Guy Dilweg (franciscaan) en Jan Maassen (diocesaan missie secretaris bisdom Rotterdam). Alles aan elkaar gepraat door pastor Hans Smulders.
Guy Dilweg nam ons al ‘ijsberend’ mee in een prachtige presentatie over alle facetten van Laudato Si' en bracht daarmee helder over wat de paus nu eigenlijk beweegt. Daarmee konden wij ook bevroeden wat de daadwerkelijke beweging is die in de kerk en in de wereld gaande is. Wat heeft de paus gezien en wat wil hij ons duidelijk maken met Laudato Si'?!:

“Het gaat om de Aarde en ook om de Arme.”
“Alles hangt met alles samen.”
“Wij zijn mentaal los geraakt van de schepping: Kijk maar naar de wegwerpcultuur: mensen zijn voorwerpen geworden. Dit is de zorg voor ons allemaal. Daar waar we denken dat de techniek alles wel zal oplossen vergeten we de mensen zelf.“
“De mens is belangrijk” “De schreeuw van de aarde en de schreeuw van de arme zijn de schreeuw van God!”
"Alles wat bestaat heeft zijn eigen waarde."

Onder leiding van Jan Maassen zijn wij vervolgens in kleine groepjes aan de slag gegaan met wat wij als groep, maar zeker ook als individu kunnen doen voor de Aarde en de Arme. Zo kwamen wij binnen ons groepje erop uit dat het draait om Aandacht.

Aandacht geven aan de aarde en de kinderen (het goddelijke, het kwetsbare).
Aandacht geven aan het positieve (kijk naar wat er al wel de goede kant op gaat!).
En niet afhaken in het contact met de ander, maar juist in contact / in gesprek gaan met de andere mens.

Een ieder ging met zijn/haar eigen actiepunten de deur uit. Maar voor het zover was genoten we met elkaar nog van een heerlijke lunch met een goed gevulde soep en een prettig samenzijn.
Gezegend zijt gij (Laudato Sí') werd Gezegend zijn WIJ.

Voor de totale Laudato Sí'-brief, klik hier.

Voor de Power Pointpresentatie, klik hier.

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Wateringen

Elkaar kennen wil niet zeggen alles van elkaar weten, maar met vertrouwen in elkaar geloven.