Schiedam heeft 2015 uitgeroepen tot Liduinajaar

11 april 2015 -

Dit jaar is het 125 jaar geleden dat de verering van Liduina van Schiedam bevestigd en goedgekeurd werd door paus Leo XIII. Dit - en het feit dat Liduina naast patrones van de zieken ook beschermheilige van de stad Schiedam is - was aanleiding voor de gemeente Schiedam om 2015 uit te roepen tot Liduinajaar. De gemeente en de Liduinabasiliek organiseren een programma vol bijzondere evenementen, projecten en tentoonstellingen. Het gehele jaar door zijn er activiteiten: Loop eens mee met de 'Liduina' thema wandeling, door het historische centrum en breng een bezoek aan de Grote of St. Janskerk en natuurlijk aan de Liduina Basiliek. De gratis wandeling met gratis goodiebag na afloop, start om 14.00 uur bij het VVV/SPS kantoor, Buitenhavenweg 9.

Op donderdag, vrijdag en zaterdag, steeds van 12.00 - 16.00 uur is de tentoonstelling 'Liduina van Schiedam' in de Liduinabasiliek te bezichtigen. Van oudsher zijn in de Liduina Basiliek meerdere kunstwerken te zien die de H. Liduina als onderwerp hebben: beelden, gebrandschilderde ramen, een Liduina-altaar, schilderijen, haar grafsteen, de reliekschrijn, het rozenhek. In de tentoonstelling wordt dit aangevuld met presentaties over haar leven, de devotie tot haar, beeldjes en prentjes, kunstvoorwerpen.

Op zondag 19 april wordt het Liduinafeest in de Liduinabasiliek gevierd. De dag begint om 9.30 uur met een hoogmis met mgr. J.H.J. van den Hende, bisschop van Rotterdam als hoofdcelebrant en vicaris H.M.W. Egging, rector van de basiliek als concelebrant. Aansluitend aan deze viering is er koffie in het parochiecentrum 'De Wilgenburg' achter de basiliek. Om 14.00 uur is de Stille Omgang door Schiedam langs de plaatsen uit het leven van Liduina. Om 15.30 uur worden de Vespers ter ere van Liduina gezongen door de Broederschap. Om 16.30 wordt de Rozenkrans gebeden. Om 17.00 uur is er een plechtig Lof waaronder rondgang van de relieken van de H. Liduina door de basiliek en het zingen van het Te Deum.

Op zondag 21 juni wordt gevierd dat de Liduinakerk 25 jaar geleden tot basiliek verheven is. Naast de hoogmis om 9.30 uur met mgr. J.H.J. van den Hende als hoofdcelebrant, de Vespers en het Lof, zal er een processie met de relieken van de H. Liduina door de straten van Schiedam worden gehouden. Deze processie begint om 14.00 uur.

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Heenweg

Elkaar kennen wil niet zeggen alles van elkaar weten, maar met vertrouwen in elkaar geloven.