Rotterdam, stad met vele gezichten

12 mei 2014 -

Op 24 mei is er voor de vierde keer een projectentocht georganiseerd door bisdom Rotterdam en de Diocesane Caritas Instelling (DCI). Deze keer gaat de tocht door Rotterdam, en wel langs diaconale projecten die mede door de DCI zijn gefinancierd. Besturen van Parochiële Caritas Instellingen, portefeuillehouders diaconie in de pastoraatsgroepen en leden van diaconale werkgroepen zijn hiervoor uitgenodigd. Ook andere belangstellenden zijn welkom.

Rotterdam is hip, snel en vernieuwend en vooral bekend vanwege de haven en moderne architectuur. Alles lijkt er groot en fonkelnieuw, maar we vergeten nog wel eens dat de stad vele gezichten heeft. Er is ook armoede, dakloosheid, isolement. De projectentocht 2014 richt zich op deze (andere)  gezichten van Rotterdam.

Een bus voert de deelnemers langs diaconale projecten en de vele gezichten van Rotterdam. Er zal een kennismaking zijn met:
•    De nieuwe Pauluskerk en Pauluskerk Vluchtelingenwerk
•    Het Pastoraat Oude Wijken in de wijk Bloemhof
•    Casa Tiberias, een ontmoetingsplek voor Portugeessprekende vrouwen en mannen.

De Pauluskerk in Rotterdam is een diaconaal centrum dat het als haar missie ziet om op te komen en te zorgen voor al die mensen in Rotterdam die het zonder hulp niet redden. De Pauluskerk trekt zich het lot aan van de mensen in de marge van de Rotterdamse samenleving: dak- en thuislozen, drugsverslaafden, zwerf- en alleenstaande jongeren, (ex-) psychiatrische patiënten, alleenstaande moeders -vaak met kinderen-  en eenzame ouderen.

In Rotterdam leven ongeveer 20.000 vluchtelingen. Deze mensen zonder verblijfspapieren hebben geen regulier inkomen, geen eigen (huur)huis, mogen (na hun 18e) niet naar school en niet ‘wit’ werken. Pauluskerk Vluchtelingenwerk vindt dat óók mensen zonder verblijfspapieren recht hebben op basisvoorzieningen: eten en drinken, een slaapplek en de mogelijkheid om zich te wassen. Bed, Bad en Brood. Pauluskerk Vluchtelingenwerk vangt hen op, zonder aanzien des persoons.
Bloemhof is een van de armste wijken van Nederland. Het wijkpastoraat Bloemhof probeert mensen te ondersteunen in hun dagelijkse bestaan. Ook brengt ze verschillende bevolkingsgroepen met elkaar in verband. Ze beschikt over een pand 'De Put' waar veel bijeenkomsten worden georganiseerd voor buurtbewoners.

Casa Tiberias is een stichting voor en door Portugeessprekende vrouwen en mannen in Rotterdam. Het is een ontmoetingsplek en een plek waar vrouwen en mannen elkaar kunnen ondersteunen, ervaringen delen en zichzelf kunnen ontwikkelen.

Belangstellenden kunnen zich tot uiterlijk 16 mei a.s. aanmelden via pastoraledienstverlening@bisdomrotterdam.nl. Opgave vooraf is noodzakelijk in verband met het beperkt aantal plaatsen in de bus.

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Hoek van Holland

Het ontkennen van problemen is een vorm van zelfbedrog die elke persoonlijke groei onmogelijk maakt.