Oog in oog met De Martelaren van Gorcum

07 juni 2012 -

De Martelaren van Gorcum zijn een internationaal fenomeen. De trieste moord op deze negentien geestelijken in 1572 wordt wereldwijd nog altijd herdacht. Deze zomer staat hun thuisstad voor het eerst uitgebreid bij hen stil, in de tentoonstelling Oog in oog met de Martelaren van Gorcum in het Gorcums Museum. Over tolerantie en martelaarschap, over de historie en over de mystiek, van 9 juni t/m 26 augustus 2012.      

-> Bekijk de flyer      

Moord
De Tachtigjarige Oorlog was een roerige tijd voor Nederland. De Spaanse koning voerde een waar schrikbewind en het land werd verscheurd door godsdiensttwisten. Een van de meest ingrijpende gebeurtenissen uit die periode is de moord op negentien geestelijken, die bekend zijn geworden als de Martelaren van Gorcum. In 1572 werden zij opgepakt door de Watergeuzen, naar Den Briel gevoerd, gemarteld en vermoord. Hun lot vormde een tragisch dieptepunt van de wreedheden die beide partijen begingen.Oog_in_oog_met_de_martelaren_-_Klein.jpg  

Internationaal
De Martelaren van Gorcum zijn een internationaal fenomeen geworden: in Nederland, België en Italië, zelfs tot in Mexico en de Verenigde Staten zijn er kerken en kloosters naar hen vernoemd. In 1675 werden ze zalig verklaard en in 1867 volgde de heiligverklaring door paus Pius IX. Nog elk jaar vindt er op hun sterfdag 9 juli een bedevaart plaats naar Brielle.

Oog in oog
Deze zomer komt u oog in oog met de Martelaren van Gorcum in het Gorcums Museum. Wat waren de politieke omstandigheden die leidden tot de moord? Hoe heeft die zich voltrokken? Wie waren de negentien geestelijken en waarom gaven zij hun leven voor hun geloof? U ziet alles over de heiligverklaring, de wonderen en de relikwieën. De expositie bevat schilderijen, films, prenten, schoolplaten, vaandels, glas en de originele relieken en reliekhouders uit kerken in binnen- en buitenland.

Tolerantie
Thema's als tolerantie en martelaarschap zijn van alle tijden. De expositie legt een link naar gebeurtenissen van recenter datum waarin onverdraagzaamheid ten opzichte van andersdenkenden een rol spelen. Daarnaast ziet u werk van acht verschillende kunstenaars over deze thema's.

Oog in oog met de Martelaren van Gorcum. Gorcums Museum, Grote Markt 17, 4201 EB Gorinchem, tel. 0183-632821. Open: dinsdag t/m zaterdag 10-17 uur, zondag 11-17 uur. Van 9 juni t/m 26 augustus 2012. www.gorcumsmuseum.nl

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Heenweg

Omstandigheden maken de mens niet; ze onthullen wie hij is.