Ons slavernij- verleden & heden

29 januari 2013 -

Wat heeft ons verleden ons vandaag te zeggen? Veel! Vooral als dit een verdrongen verleden betreft. Over al deze dingen wil ds. Mast iets laten zien en ons alert maken voor actuele vormen van slavernij. De Raad van Kerken Monster/Ter Heijde nodigt u van harte uit om deze presentatie (en het gesprek daarover) op woensdag 27 februari a.s. bij te wonen in ‘De Hoeksteen’ aan de Burg. Kampschöerstraat 25 in Monster.

Dit jaar is het 150 jaar geleden (1863) dat in Nederland officieel bij wet de slavernij werd afgeschaft. Nog ruim tien jaren moesten de slaven op hun arbeidsplaats blijven om de eigenaren de gelegenheid te geven nieuwe arbeidskrachten te vinden. 
Nederland heeft een groot aandeel gehad in de slavenhandel. Ruim 250 jaar hebben vanuit Ghana (tot 1861 een Nederlandse kolonie) op grote schaal slaventransporten plaatsgevonden richting Zuid Amerika. De rijkdom aan de Hollandse en Zeeuwse grachtengordels is voor een groot deel aan dit donkere verleden te danken. In onze Nederlandse geschiedenisboeken komen deze zwarte bladzijden slechts sporadisch voor. Het lijkt een verdrongen herinnering te zijn in ons nationale bewustzijn.

De Raad van Kerken in Nederland zal hier dit jaar op gepaste wijze aandacht aan besteden met op 1 juli een speciale herdenkingsviering in Amsterdam. De Surinaamse Broedergemeente (veelal nazaten van de slaven) zal hier nauw bij betrokken zijn. De landelijke kerken zijn uitgenodigd om zich bij dit initiatief aan te sluiten en als Raad van Kerken in Monster & Ter Heijde willen wij hieraan gehoor geven. 

Het lijkt iets uit een ver verleden, maar bij nader toezien blijkt slavernij vandaag (zelfs heel dichtbij) nog steeds springlevend te zijn. Op zijn reis naar Ghana vorig voorjaar heeft ds. Mast uit Ter Heijde het een en ander gezien van ons Nederlandse slavernijverleden, o.a. fort Elmina van waar uit vele slaven naar de West werden vervoerd, maar evenzo velen al vóór de grote overtocht stierven onder erbarmelijke omstandigheden. 
Aanvang: 20.00 uur; de zaal is open vanaf 19.30 uur.

 

 

 

 

 

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Poeldijk

Echt respect moet u verdienen, afgedwongen respect veroorzaakt meestal het tegenovergestelde.