Lieve en beste broers en zussen en dierbare vrienden,

29 maart 2013 -

Pasen in Amerika en Europa ziet er deze keer anders uit dan zou moeten, maar als de ekonomie niet goed zit, dan is het alsof je kiespijn hebt. Dan zijn er al veel verleden leuke dingen verminderd of afgeschaft. En toch laten we on niet kisten, het moet weer beter worden. Met de nieuwe Paus zitten we al op een goed spoor. Niet dat hij nu een onverwacvht machise oplossing kan optoveren. Maar zijn hele houding en manier van spreken geven de burger meer moed dan we gewend waren. Hier in de Filippijnen is de grote meerderheid ook in zijn nopjes met onze President Aquino. De economie staat op het ogenblik op 5.5 % Dat mag dan geen wereld wonder zijn, maar toch het voelt goed aan.

Deze Goede Week hebben we in Pampanga weer het gebruik van de "Passion" zingen. De plaatsen zijn gewoonlijk buurt kapellen of ruimtes, afgezet met bamboe palen en bedekt en omgeven door de grootse bladeren van de palmbomen of cocosnoten bomen. Daarbinnen is dan een soort altaar waarop een prachtig versierd boek ligt. Op Maandag morgen zes uur begint een dame of een heer uit het boek te zingen, dat een verzameling is van verhalen uit het Oude en Nieuwe Testament. Dat is een onderneming van de hele buurt. Daarom moeten er geluids versterkers opgesteld staan zodat het ver and wijds gehoord kan worden. De hele buurt draagt geldelijk bij, want als er gasten komen bij dag of bij nacht, dan worden hen koffie en eten aangeboden. Het zingen gaat dag en nacht door: Maandag, Dinsdag, Woensdag, Donderdag tot Vrijdag ( Middag ). In sommige parochies worden de boeken tijdens de Witte Donderdag viering aangeboden tijdens het Offerium, samen met het water de wijn en andere giften voor de armen.

Een ander gebruik hier in Pampanga en in sommige provincies waar Kapampangans wonen wordt er nog wat steviger aangepakt. Het wordt door de Kerk afgeraden, maar je kunt er niet veel tegen doen, want dan zou het juist het tegenovergestelde effect kunnen hebben. Groepjes jonge mannen kleden zich zoals ze zich Christus voorstellen in een lang kastanje bruine jurk met een kroon van bladeren op het hoofd, en het gezicht bedekt met een lap zodat je niet weet wie het is. Ze slepen een kruis langs de weg, op naar 7 kerken of kapellen. Daar leggen ze hun kruis neer en all liggend op hun buik bidden ze dan. Waarvoor bidden ze dan? Ik heb er wel een gehoord die een kind had dat erg ziek was. Toen beloofde hij om negen keer tijdens de Goede Week zo'n kruisgang te maken als zijn kind het overleefde. Ja, wat kun je dan zeggen? Wat nog meer afgeraden wordt en juis jaarlijks meer aandacht krijgt door de kranten, is de aktiviteiten van flagerllantes, zij die zichzelf op de rug slaan met een karrewats zodat he bloed uit hun vel komt. Ik heb hier een kranten artiekel dat zoals elk jaar beschrijft waarom ze dat doen. Vaak is het om de genezing af te bidden voor zieke ouders of kind, werk, etc. Voor ons is het misplaatste zelf kastijding met een goed doel, de genezing of wat dan ook. Ook dat is minstens verboden voor kinderen maar gaat toch gewoon door. Ook deze flagellantes gaan van kerk tot kerk. Maar het meest gewraakte en tegelijkrtijd toenemende gebruik is, om zich hier 14 Km vandaan op een heuvel in Cutud, San Fernando City, te laten kruisigen met echte gesteriliseerde spijkers. Hun intenties zijn misschien wel hetzelfde als de intenties van de flagellantes, maar als God onze Vader is, dan zit hij niet te wachten op zelf kastijding van dit soort. Vorig jaar was er voor het eerst als ik me goed herinner, ook een vrouw die zich liet kruisigen. Een buitenlander die dat ook wilde, mislukte, en zodoende is het nu voor vreemdelingen verboden. Het hangen op 't kruis is maar een paar minuten, maar voor wie dan ook: lang genoeg.Dit jaar verwachten ze zo'n vijftig duizend kijkers en daar komt dan ook het "zakies doen" de kop op steken. Want de temperaturen zijn dezer dagen zo'n 35 graden Celsius, dus dan zijn er sofd drinks en water nodig om te drinken, ijscream voor verkoeling, en hapjes om te eten. Het is er stoffig en dorstig op de heuvel van kruisiging. En de massa mensen doet er lang over om aan te komen, te wachten op de kruigsiging, het naar beneden halen en dan langzamerhand afdruipen. Dus: wees gewaarschuwd !

Deze weken zijn ze hier in huis onze 8 shower rooms en toiletten aan het vernieuwen. In 1978 werd dit gebouw, Chevalier House, opgezet omdat er meer plek nodig was voor studenten in het hoofd gebouw van Chevalier School waar wij tot dan toe gewoond hadden. Na bijna 25 jaar wordt het dan wel eens tijd iets aan de shower rooms te gaan doen. En dan houden we snel op met zulk soort dingen want dan wordt het hoogtijd om voor grotere zaken in de school te gaan werken. Volgens het Bureau van Onderwijs hebben we een vier verdiepingen gebouw nodig voor Algemene Kennis, Biologie, Chemie, Physica, en Computer. Die moeten bij elkaar, niet apart, versprijd door de school zoals nu het geval is. Dan moet er een twee verdiepingen gebouw komen voor leerkrachten en allerlei kantoren. Dat, met nog wat andere kleinere zaken gaat dan 120 miljoen Pesos kosten ( = +/-  2.3 miljoen Euro ). Dat hoeft allemaal niet meteen klaar te komen, als er over drie jaar alvast maar het vier verdiepingen gebouw klaar is voor alle wetenschappen.   Ik heb dus maar besloten dat we voorlopig stoppen met andere projecten. De laatste elf jaar kon ik elke maand 15,000.= Pesos brengen naar ONA = Ospital Ning Angeles, 'n ziekenhuis dat door de city gerund wordt. Elke patient wordt op zijn / haar betaal kracht gewaardeerd en overeen komstig aangeslagen. Ieder gezin van een zieke wordt verwacht tenminste de geneesmiddelen te betalen. Maar als ze dat dan ook nog niet kunnen, wat dan?  Degenen die dat het meeste nodig hebben zijn de kleine, krulharige negritos die nog in de bergen en bossen van een 100 hectaren wonen, een beetje tuinen en jagen. De laatste 15,000 van Victor zijn daarnaartoe geaan. Ook heb ik een ander project afgewerkt dat een dikke half miljoen Peso kost ( min of meer tien duizend Euro ) die door verschillende weldoeners is bijeengebracht. Dat werd aangevraagd door een van onze paters in een veraf gelegen, bergachtig gebied. In ons Missie kantoor in Manila hebben we een jonge man die eerst eens poolshoogte is wezen nemen. Hij rapporteerde later, dat de tonnen al geleverd en in de verschillende dorpen waren afgeleverd, en hij wist dat ook op andere plaatsen in de Filippijnen die tonnen voor drinkwater gebruikt worden.  Maar het is daar in het Zuiden van de Filippijnen nu regentijd en niet de tijd om het onderstel te bouwen voor die zware water containers good voor 2000 liter water. Volgende maand is het op zijn vroegst dat ze de onderstellen kunnen plaatsen. Dan krijg ik weer een report met fotos van alle water tanken die er geplaatst zijn. In kleine dorpjes komt er maar een tank; in grotere plaatsen twee of drie. Als het klaar is hoor je er meer over. Dit veilige water moet de mensen tegen Schistosomiasis beschermen.

Hier laat ik het bij, en wens elk en iedereen een Zalig Pasen met goede aanloop daarnaar toe, en goed om een heel jaar van te leven.  

Henk Groenewegen, msc  +

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Wateringen

Het ontkennen van problemen is een vorm van zelfbedrog die elke persoonlijke groei onmogelijk maakt.