• rkWestland
  • > Nieuws
  • > 'Leren over geloof, respect, barmhartigheid blijft belangrijk'

'Leren over geloof, respect, barmhartigheid blijft belangrijk'

31 augustus 2017 - Algemeen federatie nieuws, Monster

Steeds minder Westlandse jongeren worden officieel lid van de rooms-katholieke kerk en ontvangen dus niet meer het daarbij behorende vormsel. Van 124 in 2013 tot 104 in het afgelopen jaar. Het vormsel houdt in dat de (eerder al gedoopte) gelovige jongere bevestigt dat hij of zij volwaardig lid wordt. Het aantal Westlandse vormelingen - jonge katholieken in opleiding - daalt snel. Waren het er in 2013 in totaal nog 124 in de Westlandse en Hoekse parochies, afgelopen jaar waren dat er 104. Een gemiddelde daling van 16 procent. In een kern als Monster is het aantal vormelingen in vier jaar tijd gehalveerd tot elf.

Pastoraal werker Els Geelen wijt de daling grotendeels aan de ontkerkelijking die al langere tijd gaande is in Nederland. ,,Als de ouders niet meer naar de kerk gaan kun je van kinderen niet verwachten dat zij wel gaan. Of vormsellessen gaan bezoeken." Ook speelt mee dat jongeren er vaak niet meer de tijd voor willen nemen. ,,Sport is veel belangrijker." Een andere reden zou zijn dat de vrijwillige opleiding in veel kernen is verschoven van de laatste klas van de basisschool naar het voortgezet onderwijs. ,,Dan belanden jongeren vanuit een beschermde ineens in een heel andere wereld. En dan is er ook minder interesse voor de kerk."

De in een project opgenomen vormsellessen worden in de  meeste kernen op school gegeven. Daarnaast zijn er buitenschoolse activiteiten, zoals koken voor dak-en thuislozen en het bezoeken van bewoners van een woon-zorgcentrum. Een aantal parochies zoals bijvoorbeeld Monster, Poeldijk, 's Gravenzande en Hoek van Holland werken samen in de vormelingenopleiding. De organisatie en de begeleiding is veelal in handen van een ouderwerkgroep. De sterke afname was voor twee Monsterse moeders aanleiding om de vormelingenopleiding weer nieuw leven in te blazen. Volgens Giséla Zuyderwijk en Debora van Zijl is het belangrijk dat kinderen leren over geloof, over respect en barmhartigheid, over normen en waarden. ,,Dat je doordeweeks bij vriendinnetjes 'een bakkie gaat doen' en dat je dat op zondag bij Jezus doet."

Lees ook: Twee Westlandse moeders blazen vormelingenwerkgroep nieuw leven in.

 

© AD Westland - donderdag 31 augustus 2017

auteur: Rien van den Akker foto: Thierry Schut

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van ’s-Gravenzande

Het ontkennen van problemen is een vorm van zelfbedrog die elke persoonlijke groei onmogelijk maakt.