Landelijke parochiedag 2013 groot succes!

29 januari 2013 -

De achtste Landelijke Parochiedag, die zaterdag 26 januari werd gehouden, is ervaren als een groot succes. Ondanks de slechte weersomstandigheden kwamen ruim 200 parochianen uit het hele land naar het AKN-gebouw in Hilversum. Thema van dit jaar was geloofsoverdracht aan kinderen en jongeren. Publiekstrekkers waren zandtovenaar Gert van der Vijver en hoofd RKK Leo Fijen die zijn nieuwe boek Geloven op zondagmorgen presenteerde.

De Parochiedag werd geopend met een gebed door priester Wiel Wiertz. Hij is één van de gezichten van de Eucharistievieringen die door RKK iedere zondagmorgen worden uitgezonden. Nederlands bekendste zandtovenaar Gert van der Vijver zorgde voor verwondering onder het publiek. De parochianen in de zaal zaten doodstil te kijken naar de betoverende kunsten van deze man uit Drachten. Ook kwam het boek 'Pasen met de Zandtovenaar' ter sprake. Een boek met zandtekeningen van het Paasverhaal met een dvd van de televisie-uitzending. Het boek was binnen een kwartier uitverkocht op de Parochiedag.

De kracht van liederen bij geloofsoverdracht was het onderwerp van de presentatie van Willien van Wieringen. ‘Neem kinderen serieus’ was haar betoog. ‘Bied liedteksten met inhoud. Ga in gesprek met het koor over de tekst.’ Om te proeven werden enkele liederen gezongen met pianobegeleiding en voorzang.

Leo Fijen toonde fragmenten van het televisieprogramma RKK Geloofsgesprek. Met de fragmenten onderstreept hij het belang van persoonlijke getuigenissen; het delen van individuele ervaringen in onze geïndividualiseerde maatschappij. Het eerste exemplaar van het boek Geloven op zondagmorgen werd gepresenteerd. Het bevat 150 geloofsgesprekken met bekende en minder bekende katholieken. Het eerste exemplaar overhandigde schrijver Leo Fijen aan Monique Houben-Van Lanschot. Fijen voerde in mei 2011 een Geloofsgesprek met haar.Het boek is geschikt voor geloofsoverdracht vanwege de persoonlijke verhalen. Ook benadrukte Fijen het belang van ruimte geven aan jongeren in parochies. “Geef ze taken, verantwoordelijkheid! Zij zijn immers de leiders van de toekomst. Zij kunnen leeftijdgenoten warm maken.”

In de lunchpauze was volop gelegenheid tot uitwisseling en tot het vinden van materiaal op de informatiemarkt. Zo waren de koffertjes van Geloven Thuis te zien en de nieuwe methode parochiecatechese Het licht op ons pad, voor alle leeftijden van 4 t/m 16+.
Elly Benner van de Rotterdamse Lambertuskerk verzorgde een workshop over het project ‘Kinderen bidden voor kinderen’ dat op twee belangrijke pijlers rust. Het eerste is dat kinderen het rozenkransgebed leren bidden. En vervolgens bidden de kinderen het rozenkransgebed voor zieke kinderen in hun omgeving.

Ter afsluiting werd de Parochie van het Jaar bekendgemaakt. Dit jaar werd gezocht naar de parochie die op succesvolle wijze kinderen aan zich weet te binden. Winnaar werd de parochiefederatie van Sittard met de Zaterdag Middag Club. Elke zaterdagmiddag worden in een voormalige schoenfabriek zo’n 80 tot 120 kinderen verwelkomd voor een combinatie van spel en catechese.

Klik hier voor de fotoreportage

 

 

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Monster

Echt respect moet u verdienen, afgedwongen respect veroorzaakt meestal het tegenovergestelde.