Kerken open bij OPEN MONUMENTENDAG 2012

05 september 2012 -

Ooit een historische druivenkas bezocht of een bomenboeket gezien? Herkent u de bomen in de laan, of de kruiden in de tuin? Op Open Monumentendag zaterdag 8 september kunt u dit jaar ontdekken hoe natuur in ons land door de eeuwen heen is ontworpen, beheerd, gebruikt en gekoesterd. Met het thema Groen van Toen gaan we naar buiten, begeven we ons tussen cultuur en natuur en ervaren de groene monumenten

Natuurlijk weten we dat tuinen, parken en begraafplaatsen zijn ontworpen en aangelegd, maar in Nederland is vrijwel alle natuur bewerkt; van duinenrijen en zandverstuivingen tot polders en rivierenlandschap. Nederland is ontbost, ontveend, beploegd en bezaaid, bebouwd of juist weer herbebost. Zorgvuldig ontworpen en aangelegd om het beter te kunnen gebruiken, om bewoners tegen de elementen te beschermen of alleen maar om het mooier te maken. Ons landschap is een cultuurlandschap en een belangrijk onderdeel van ons cultureel erfgoed.   Daarom gaan we dit jaar met Open Monumentendag niet alleen naar binnen, maar ook naar buiten: de paden op, de lanen in! U kunt dit jaar al dat mooi ontworpen groen bezoeken. Niet alleen groene monumenten als buitenplaatsen, landgoederen, parken en plantsoenen kunnen bezocht worden, maar ook een prieeltje, een kruidentuin, een boerenerf of een van de vele verdedigingswerken. Aanleiding om dit jaar voor Groen van Toen te kiezen, is het feit dat 2012 is uitgeroepen tot het Jaar van de Historische Buitenplaats. Tijdens Open Monumentendag zal, naast alle aandacht voor de groene monumenten, ook de relatie tussen groen en de gebouwde monumenten centraal staan. Welke rol speelde (en speelt nog steeds!) een park, een tuin, een plantsoen of een begraafplaats in relatie tot het gebouwde monument? Een thema waarmee we zowel het Toen als het Groen centraal stellen.

Rooms Katholieke kerk OLV van Goeden Raad in Honselersdijk, Dijkstraat 23
Deze kerk met toren is gebouwd in 1928. Het is een grote driebeukige basilicale kerk in traditionele bouwstijl met kenmerken van neogotiek en arts-and-craftsbeweging. Het plafond van de kerk bestaat uit een spitsbogig houten tongewelf met geschilderde decoraties. Hieraan hangen langwerpige koperen kroonluchters. De spitsboogvensters hebben originele glas-in-lood ramen. 
Van 10.00 tot 17.00 uur U kunt de kerk bezichtigen en de toren beklimmen. Jongeren tot 16 jaar hebben uitsluitend toegang onder begeleiding van een volwassene.

Adrianus kerk in Naaldwijk Molenstraat
De huidige RK kerk aan de Molenstraat dateert uit 1931 en is ontworpen door Jos Margry. De bouwstijl is neo-gotisch, maar de ruimtebeleving is door onbelemmerd zicht op het hoofdaltaar vernieuwend. Doordat de kerk recent is ontdaan van zijn latere toevoegingen is deze in haar oorspronkelijke vorm te bewonderen. Met name het netgewelf en de secco’s (muurschilderingen op droge kalk) van de kruiswegstatie zijn zeker de moeite van het bezichtigen waard. De toren is met 73 meter de hoogste kerktoren in het Westland.
Van 10.00 tot 16.00 uur Bezichtiging kerk. Dit themajaar is de tuinkamer en de tuin van de pastorie opengesteld.

Lambertuskerk in Heenweg Heenweg 189
De kerk is in 1872/1873 gebouwd door Jonkheer A. van Rijckevorsel, eigenaar van het Staelduin. Rond 1850 liet hij een deel van dit duingebied ontginnen, waarna hij het land in pacht uitgaf. Door stichting van de kerk kregen zijn rooms-katholieke pachters de mogelijkheid om in de directe omgeving naar de kerk te gaan. Het interieur is neogotisch. Boven de ingang staat een beeld van Sint Lambertus, de patroonheilige. Links op het voorterrein staat de zogenaamde Lourdesgrot. De kerk valt onder de Sint Egbertusparochie in Hoek van Holland.

Rooms Katholieke Kerk St. Machutus in Monster Choorstraat 103
Dit eenbeukige kruiskerkje met fronttoren is in 1831 gebouwd. Later, in 1859, werd het kerkje ingrijpend vergroot en opgeluisterd met een fraai orgel.

Bartholomeuskerk in Poeldijk Voorstraat 111
De rk St.-Bartholomeuskerk wordt ook wel de 'kathedraal van het Westland' genoemd. Deze forse laat-neogotische kruisbasiliek verrees in 1924-1926 naar een uit 1913 daterend ontwerp van architect Nicolaas Molenaar sr. De kerk verving een voorganger uit 1849-1850. De kunstenaar Gerrit van Geffen (1883-1970) maakte muurversieringen die mooi pasten in de architectuur en het kleurenpalet van de kerk. Na het 2e Vaticaans concilie, dat soberheid predikte, is in de jaren 60 van de vorige eeuw het merendeel van deze schilderingen verdwenen. De zeven gebrandschilderde ramen in de apsis zijn zeker een van de grootste blikvangers in deze kerk en ze zijn gemaakt in 1927 door de kunstenaar W. Mengelberg.
Van 10.00 tot 17.00 uur: Het thema ''Groen van toen" wordt dit jaar in Poeldijk ingevuld door een expositie over de missielanden/buitenplaatsen waar de vele Poeldijkse missionarissen en zusters hun goede werk hebben verricht. Zij verbleven vaak in exotische landen en op deze dag wordt hun leven en werken aanschouwelijk gemaakt met vele foto’s, films, voorwerpen en ook diverse persoonlijke verhalen. De expositie zal om 10.00 worden geopend door Pius X met een concert en de dag zal tevens muzikaal worden afgesloten door het kamerkoor Couleur Vocale. Met een oude tuinderschuit kunt u van de St. Bartholomeuskerk naar de Sonnehoeck varen voor een bezoek aan de historische druiventuin.

St. Jan de Doperkerk in Wateringen Herenstraat 162
Een historisch grondgebied waarvan 0llefen omstreeks 1790 al schreef "......... de grond is alleraangenaamst met tuinen, boomgaarden, lanen en paden". Aan pastoor Petrus M.H. Finkenflügel heeft Wateringen zijn fraaie neogotische kerk uit 1901 te danken. In 1665 stond er in de achtertuin van de huidige kerk, de eerste "schuurkerk " van Cornelis Verburgh, neef van de bekende "druivenpastoor" Vranck Verburgh uit Poeldijk. In 1807 werd de tweede schuurkerk de "Keulerkerk" van pastoor Johannes Keuler nog als schuilkerk gebouwd. Met de pastorie vóór de kerk, richting Herenstraat. Na de afbraak van deze kerk, zijn de stenen gebruikt voor de huidige fruitmuur uit 1809. Deze muur staat achter de pastorie van pastor Kortmann. Onder de fruitmuur is een fundament gevonden van een duiventoren met een doorsnee van 4,5 meter. Er is in het kerkarchief een aanvraag tot sloop gevonden. Er werd uit 1841 een Koninklijk Besluit van koning Willem II gevonden waarin werd bepaald dat de toren mocht worden "geamoveerd" ofwel gesloopt.
Van 10.00 tot 17.00 uur: Om 13.30 uur: Zang met SDG cantors, solist Piet Onings. Om 14.30 uur:  Lezing "De start van de eerste schuilkerk 1665 en de raadselachtige duiventoren" door Chris Batist. Om 15.00 uur:  Rondje om de kerk met Chris Batist. De hele dag door worden er rondleidingen georganiseerd in en om het kerkgebouw.

Sint Andreaskerk in Kwintsheul Kerkstraat 20
De kerk uit 1893 is een ontwerp van de Delftse architect J. Tonnaer. Na de uitbreiding van de parochie, vlak na de oorlog, was het noodzakelijk de kerk uit te breiden. Dat gebeurde in 1951. Uit deze tijd dateren ook de kruiswegstaties van M. Weiss uit Roermond.
Van 10.00 tot 17.00 uur De hele dag worden er rondleidingen door de kerk gegeven. Inzage in oude doopboeken. Bijzondere vaandels worden in de kerk geplaatst. Voor de kinderen is er een speciale speurtocht door de kerk. Uitleg over de uitbreiding van 1950. Vervoer: Met een oude tuinderschuit kunt u heen en weer varen vanaf de Heulbrug naar De Sonnehoeck.

Klik hier voor meer informatie over Westlandse Monumenten

 

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Maasdijk

Het ontkennen van problemen is een vorm van zelfbedrog die elke persoonlijke groei onmogelijk maakt.