Kerkbalans: de parochie als goed doel

09 november 2014 -

De actie Kerkbalans is de grootste financiële inzamelingsactie van Nederland. Vorig jaar vierde Kerkbalans het 40-jarige jubileum. Dat is een hele periode van actie voeren, waarbij eens in de zoveel jaren de campagne in een nieuw jasje wordt gestoken. Dat is nu het geval. Na een aantal jaren met het thema  ‘Wat is de Kerk u waard?’ is de actie Kerkbalans 2015 opnieuw vormgegeven. Het blijvende succes van de actie Kerkbalans komt voort uit het feit dat plaatselijke vrijwilligers op pad gaan om mensen te motiveren om te geven. Die succesformule van lokaal actie voeren is bewaard, maar de vormgeving en het thema zijn vernieuwd. Het mag een frisse nieuwe start zijn en alle vrijwilligers bemoedigen om zich met vernieuwd enthousiasme voor de actie Kerkbalans in te zetten. En hopelijk zal hun enthousiasme zich vertalen in een goede opbrengst voor de lokale parochie.

De actie Kerkbalans is van groot belang voor parochies, want de kerkbijdrage is een substantieel onderdeel van de inkomsten. Maar liefst 36% van de inkomsten van parochies in het bisdom Rotterdam komen voort uit de actie Kerkbalans. Omdat de actie zo belangrijk is, is het bisdom een programma gestart om parochies extra te ondersteunen bij het voeren van de actie. Een aantal vrijwilligers met een flinke dosis Kerkbalanservaring kregen een extra training en adviseren nu als ‘Kerkbalansconsulent’ andere parochies. Zij helpen vooral bij het opstellen van een goede brief en het goed inzetten van de ledenadministratie.

Kerkbalans gaat over de parochie als goed doel. De parochie zet zich bijvoorbeeld in voor sociale cohesie, en heeft zorg en aandacht voor mensen die het moeilijk hebben. Dat komt voort vanuit de liefde voor God en voor de naaste, en vanuit het geloof dat iedere mens waardevol is en erbij hoort. Ook mensen die minder kerkelijk betrokken zijn zien het belang daarvan. Met Kerkbalans laten we zien dat we als parochie een goed doel zijn.

Onze bisschop, Mgr. Van den Hende zegt daarover: “De waarde van de Kerk is niet in geld uit te drukken, maar de Kerk kan niet zonder geld bestaan. Met Kerkbalans voorzie je je parochie van reisgeld om te kunnen blijven pelgrimeren. Het is een bijbels beeld dat we als geloofsgemeenschap op reis zijn hier op aarde. Geld voor de Kerk is reisgeld voor de pelgrimerende kerkgemeenschap. Die reis krijgt op allerlei manieren vorm. Soms met grote kerkgebouwen, soms met een kleine gemeenschap die een nieuwe actie begint om er te zijn voor de wijk.” Daarnaast is de Kerk aanwezig in de haarvaten van de samenleving: “Een groot deel van de vrijwilligers die actief zijn in de samenleving is kerkelijk betrokken. Denk aan vrijwilligers in ziekenhuizen, mantelzorgers of medewerkers van de voedselbank. Vaak mensen met een grote bezieling vanuit het geloof,” aldus de bisschop.

In onze parochie zijn de voorbereiding van de actie inmiddels in volle gang. De nieuwe folders zijn besteld, de ledenadministratie wordt geraadpleegd, de brieven worden voorbereid en de vrijwilligers worden bijeengeroepen. De actie Kerkbalans 2015 wordt gehouden vanaf 18 januari 2015 en duurt twee weken.*

* Mocht u uw bijdrage Kerkbalans voor 2014 nog niet hebben overgemaakt, dan kan dit nog steeds! Kijk voor het juiste bankrekeningnummer kerkbijdrage van uw parochie elders op deze site.

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Wateringen

Het ontkennen van problemen is een vorm van zelfbedrog die elke persoonlijke groei onmogelijk maakt.