Interview met pastor Hans Smulders in AD Westland

15 april 2015 -

In de regionale krant AD editie Westland doet pastor Smulders zijn verhaal hoe een weduwnaar (64) met drie grote zonen voor het priesterschap heeft gekozen. De tekst is van Frank de Klerk, de foto van Daniëlla van Bergen. Hieronder de tekst van het interview dat op woensdag 15 april 2015 in AD Westland stond afgedrukt.



Het Westland krijgt een priester met drie grote zonen als pastor. De Haagse jurist Hans Smulders (64) is tweede kans priester die na het overlijden van zijn vrouw zijn roeping wilde volgen.

Eigenlijk voelde jurist Hans Smulders al langer een roeping tot het priesterschap: tijdens projectreizen voor de katholieke ontwikkelingsorganisatie Cebemo/Cordaid bezocht hij veel missieposten in de Derde Wereld. ,,Daar spraken zij mij al aan met pastoor. Als ik dan thuis kwam, zei de familie gekscherend: als je dat maar laat''.

Maar toen hij twintig jaar geleden weduwnaar werd, hoorde hij 'de stem van God' om zijn leven te wijden aan het geloof en het daarbij behorende celibaat. Smulders vroeg raad aan bisschop Van Luyn. ,,Ik vertelde hem over mijn roeping. 'Dat is heel goed', antwoordde de bisschop. Maar je gaat nu terug naar je kinderen, zei hij. 'Daar ligt je verantwoordelijkheid'. Maar hij moedigde me ook aan snel door te studeren, want hij wilde mij nog als priester kunnen wijden.'' Dat gebeurde in 2008 en hij kon direct als pastor aan de slag in Loosduinen. Sinds deze maand maakt hij deel uit van het pastoraal team in Westland, samen met pastoor Steenvoorden en pastoraal werker Els Geelen.

Zijn drie zonen, die inmiddels allemaal een zelfstandig leven leiden, hebben de weg van hun vader naar het priesterschap steeds kritisch gevolgd. ,,Zij vragen me nog steeds veel. Ze zijn mild, hoor en hebben mij tijdens de priesterwijding zelfs gekleed met albe en kazuifel'', zegt Smulders in zijn werkkamer in de pastorie van Honselersdijk. ,,Mijn oudste zoon zat als kind in een jongerenkoor.
De middelste heeft internationaal recht gestudeerd en bevraagt me nu vooral over de schandalen in de kerk. De jongste ruikt het minst naar wierook, maar vraagt wel het meest door over het geloof.''
Het overlijden van hun moeder speelt in meer opzichten een cruciale rol in het verloop van het leven van Smulders. Hij vond steun in de herinnering aan de manier waarop zij in het leven stond, bij vrienden, familie, schoonfamilie èn in zijn geloof in Jezus Christus. ,,Ziekte en lijden zijn geen zegen, maar het ìs er,'' zegt de pastor.

Littekens
,,Voor onze kinderen is het onbegrijpelijk. God is goed, redt wel zijn zoon maar waarom onze moeder dan niet? Dat laat zware littekens na. Daarom mogen we niet te snel roepen: Halleluja, Hij is verrezen. Ik heb het er van tijd tot tijd nog steeds moeilijk mee. Ik voel tot in de botten wat mensen doormaken als het hen overkomt. Als pastor mag ik meelopen en delen in het verdriet en ervaar dat Hij ons niet alleen laat bij het terugvinden van kracht en troost.''

Smulders beproeft de laatste jaren ook het kloosterleven. Hij verbleef onlangs drie maanden bij de
Norbertijnen in Heeswijk-Dinther. ,,Ik had in de abdij kunnen blijven, maar heb met bisschop Van den
Hende afgesproken dat ik voorlopig in het Westland zal werken. De mogelijkheden voor pastoraat zijn
aantrekkelijk. Ik hoop veel mensen persoonlijk te leren kennen. Een hele klus. Het Westland met zijn
bedrijvigheid in crisis maakt moeilijke tijden door. Ik hoop dat de mensen elkaar als geloofsgemeenschap blijven steunen. Als dat niet zo is, wat stelt ons geloof dan nog voor?''

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Hoek van Holland

Elkaar kennen wil niet zeggen alles van elkaar weten, maar met vertrouwen in elkaar geloven.