Het wordt een bijzonder jaar in Taizé

06 maart 2015 -

In augustus 1940, aan het begin van de Tweede Wereldoorlog, kwam broeder Roger aan in het dorpje Taizé (Frankrijk). Hij was net 25 jaar geworden en legde de fundamenten van een gemeenschap waarvan hij hoopte dat het een gelijkenis van gemeenschap zou zijn, een plek waar verzoening binnen de mensenfamilie op gang zou kunnen komen.

2015 wordt een bijzonder jaar voor de gemeenschap in Taizé. Het is 75 jaar geleden dat broeder Roger in Taizé aankwam. Daarnaast is het 100 jaar geleden dat hij geboren is en 10 jaar geleden dat hij overleed. Vandaag de dag bestaat de Gemeenschap van Taizé uit zo’n honderd broeders, Katholieken en Protestanten van verschillende achtergronden, uit bijna dertig landen. Broeder Roger is op 16 augustus 2005 gestorven, toen hij negentig jaar was; hij is omgebracht door een verward persoon tijdens het avondgebed.

Gedurende het jaar 2015, viert de gemeenschap de 75e verjaardag van haar stichting en nodigt ze iedereen uit om haar stichter te herdenken, honderd jaar na zijn geboorte en tien jaar na zijn dood. Ter voorbereiding van dit jaar, heeft broeder Alois, de opvolger van broeder Roger als prior van de gemeenschap, voorgesteld om drie jaar lang de tijd te nemen om op zoek te gaan naar een hernieuwing van onze inzet voor menselijke solidariteit, in het licht van het Evangelie.

Broeder Roger is geboren op 12 mei 1915 in het Zwitserse dorpje Provence. De gemeenschap nodigt daarom iedereen uit om zijn 100ste verjaardag te vieren, in Taizé of elders in de wereld. Jongeren worden uitgenodigd om, waar zij wonen, een gebed te organiseren en een daad van solidariteit te bedenken, om zo broeder Roger te herdenken en zijn roeping om Christus te volgen in praktijk te brengen.

Het hoogtepunt van de vieringen in 2015 is de week van zondag 9 t/m zondag 16 augustus en zal de afsluiting zijn van de drie jaar die gewijd zijn aan het zoeken naar een “nieuwe solidariteit”. Op zondag 16 augustus zal er een viering zijn met Gebed van dankzegging ter nagedachtenis van broeder Roger. De viering is open voor iedereen, in de aanwezigheid van de kerkleiders, vertegenwoordigers van andere religies en jongeren van elk continent. De Europese ontmoeting zal dit jaar van 28 december tot 1 januari gehouden worden in Valencia.

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Kwintsheul

Elkaar kennen wil niet zeggen alles van elkaar weten, maar met vertrouwen in elkaar geloven.