Het is de meimaand, dus Mariamaand!

01 mei 2013 -

De maand mei wordt van oudsher ook wel Mariamaand genoemd. In deze maand is er een bijzondere devotie tot Maria, de moeder van Jezus. De meimaand als Mariamaand was een reactie op de heidense feesten die in de oudheid aan het begin van de maand mei werden gevierd. Sommige heiligen gaven zelf een voorbeeld van hoe het anders kon. Zo bad de heilige Filippus Neri in de 16e eeuw samen met de Romeinse jongeren in de maand mei speciaal tot Maria.

Devotie
Door de eeuwen heen is de Mariadevotie tot een volksdevotie uitgegroeid. Eerst werd dit gebruik in huiselijke kring gevierd, gewoonlijk rond een versierd Mariabeeld, maar later werd de Mariadevotie ook teruggevonden in het kerkgebouw. Omstreeks het midden van de 19e eeuw is de Mariadevotie verspreid over heel Europa, de Verenigde Staten en zelfs tot aan de missie in China toe. Latere missionarissen verspreiden de devotie in alle missiegebieden.

Maria in de kerk
In Nederland wordt de Mariamaand nog steeds in ere gehouden. Het Mariabeeld in de kerk wordt vaak versierd met bloemen en krijgt soms een prominentere plaats in de kerk. Ook wordt er in veel parochiekerken in de meimaand dagelijks het rozenkransgebed gebeden. Parochianen nemen soms ook zelf bloemen mee om bij het Mariabeeld te leggen, of doen dat thuis bij het Mariabeeld. Vaak wordt er in de meimaand een kaarsje opgestoken bij Maria.

Op bedevaart
Nog steeds trekken de Mariabedevaartsoorden in de meimaand een groter bezoekersaantal dan in andere maanden. Mariaplaatsen die net over de grens liggen doen het ook goed bij de Nederlandse pelgrims: denk bijvoorbeeld aan Kevelaer (Duitsland) en Banneux en Scherpenheuvel (Belgie).

 

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Monster

Het ontkennen van problemen is een vorm van zelfbedrog die elke persoonlijke groei onmogelijk maakt.