Hele Westland aanwezig bij plechtig Marialof in Poeldijk

02 juni 2014 -

Meer dan vierhonderd belangstellenden waren in de Poeldijkse Bartholomeuskerk aanwezig bij de slotviering van de Meimaand op zaterdagavond 31 mei j.l. Al voor half 7 die avond kwamen de eerste mensen, afkomstig uit de verschillende parochies van onze federatie Sint Franciscus tussen duin en tuin de kerk binnen. Ze werden begeleid door het feestelijk gebeier van de drie klokken en konden in de kerk alvast genieten van het fraai versierde altaar en priesterkoor. Bij het Mariabeeld werden tientallen kaarsen aangestoken.
Natuurlijk werd er met spanning uitgezien naar deze bijzondere gebeurtenis, want voor zover in het geheugen na te gaan, werd voor de laatste keer in Poeldijk een Lof gehouden bij gelegenheid van het 50-jarig jubileum van de kerk in 1976.
Welnu, het werd een indrukwekkende viering, bestaande uit twee gedeelten: eerst een Mariahulde en daarna de uitstelling van het Allerheiligste. Er klonken afwisselend met het koor latijnse (gregoriaans en meerstemmig) en Nederlandse liederen, waarbij opviel hoe massaal er door de vele aanwezigen werd meegezongen. Helemaal was dat het geval bij het slotlied ‘Looft uwe God alle tongen en talen’:  één jubelende menigte zong dit uit volle borst mee en vulde het grote kerkgebouw tot in de verste hoeken! De viering werd besloten met een uitvoering van de prachtige hymne ‘Memorare o Maria’ door solisten en het herenkoor van Deo Sacrum.
Pastoor Steenvoorden, die in deze viering voorging, vertolkte hierna de gevoelens van de aanwezigen in zijn dankwoord. Hij was diep onder de indruk van de hele plechtigheid.
Na afloop bleven velen nog napraten onder het genot van een kopje koffie of thee, dat in de achterste ruimte van de kerk werd geserveerd. Tevens kon men informatie verkrijgen over de komende Westlandse bedevaart naar het Mariaheiligdom in Kevelaer, te houden op 19/20 augustus a.s.
Vermeld mag nog worden dat de Wateringse parochie van St. Jan de Doper voor de versiering van het priesterkoor twee prachtige vaandels en een fraai zilveren beeld van Maria van Kevelaer beschikbaar had gesteld.
Kortom: een goed en heel geslaagd initiatief, dat zeker om een vervolg vraagt, gezien de vele zeer positieve reacties van de bezoekers na afloop. Eén daarvan wil ik u niet onthouden: iemand zei tegen mij: ‘Als je niet gelovig was, zou je door het meemaken van zoiets geweldigs tot geloof kunnen komen’! Klik hier voor foto’s met een impressie van deze viering. (foto's Kees van Leeuwen)

Kees Veerkamp

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van De Lier

Echt respect moet u verdienen, afgedwongen respect veroorzaakt meestal het tegenovergestelde.