Financiële problemen? De Kerk laat u niet in de kou staan!

18 augustus 2012 -

"Armoede bestaat niet" hoor je mensen nog wel eens zeggen. De praktijk is echter anders. De overheid heeft ervoor gezorgd dat iedereen in Nederland tenminste recht heeft op een minimaal inkomen (wet Werk en Bijstand). Onder andere door verhoging van de kosten van levensonderhoud komen er steeds meer mensen in de financiële problemen. Al jarenlang beschikken onze parochies over een instelling die, daar waar nodig, mensen te hulp schiet met een geldelijke bijdrage. Deze instelling heet de P.C.I.

Waar staat de afkorting P.C.I. voor?
Deze afkorting staat voor Parochiële Caritas Instelling. De P.C.I. geeft financiële ondersteuning aan mensen die dit nodig hebben.

Hoe is het P.C.I. ontstaan?
De P.C.I. en van de katholieke kerken bestaan al vele tientallen jaren. In de beginjaren van het bestaan opereerde deze instelling onder de naam "armenbestuur". Het armenbestuur kwam aan haar financiële middelen doordat er in de eucharistievieringen, naast de reguliere collecte voor het werk van de kerk, ook een inzameling werd gehouden voor de armen. Ook werden er in het verleden soms door mensen, na hun overlijden, geld of goederen nagelaten aan het armenbestuur. Het zal u duidelijk zijn dat de beschikbare financiële middelen van de P.C.I. met zorg worden beheerd.

Wat is de doelstelling van de P.C.I.?
Het bestuur wil vanuit het christelijk geloof gestalte geven aan de opdracht van de kerk om dienstbaar te zijn aan de samenleving. Wij doen dit door mensen in nood financieel te ondersteunen. Daardoor hopen wij bij te dragen aan het bevorderen van de sociale rechtvaardigheid.

Wat betekent dit in de praktijk voor de P.C.I.?'
Waar nodig geven wij ondersteuning aan mensen die door welke oorzaak dan ook in de financiële problemen zijn gekomen. Het is natuurlijk niet zo, dat de P.C.I. de rol van de Gemeentelijke Sociale Dienst wil overnemen. Daarom kunt u pas een beroep doen op ons P.C.I. indien de Gemeentelijke Sociale Dienst geen mogelijkheden meer heeft om u te helpen. Wel zijn wij bereid om u te steunen in uw contacten met de Gemeentelijke Sociale Dienst.

Hoe wordt een verzoek om financiële steun behandeld?
Indien u een beroep wilt doen op financiële steun door de P.C.I. van Poeldijk of Monster dan zal het bestuur van deze instelling over uw binnengekomen verzoek een besluit nemen. Voordat dit besluit op een verantwoorde wijze kan worden genomen, zal één van de bestuursleden met u in gesprek gaan om uw financiële situatie te bespreken. Het uitgangspunt van de P.C.I. is dat steeds per aanvraag hulp wordt verleend. U kunt hierbij denken aan een rekening die niet betaald kan worden of de vervanging van een huishoudelijk apparaat. Er wordt dus geen periodieke uitkering verstrekt. Elk verzoek om financiële steun wordt vertrouwelijk behandeld.  

Hoe komt u met de P.C.I. in contact?
Indien u of iemand anders in financieel zwaar weer zit en de overheidsinstanties kunnen u niet meer helpen dan kan de P.C.I. wellicht uw laatste strohalm zijn.

Indien u meent dat één van onze parochianen of uzelf een beroep wenst te doen op de P.C.I. dan kunt u zich wenden tot:

Poeldijk
Secretariaat van de H. Bartholomeus parochie
Voorstaat 111
2685 EK Poeldijk
tel. 0174 - 245058

Monster
Secretariaat van de H. Machutus parochie
Choorstraat 105
2681 AR Monster
tel. 0174 - 213253

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Poeldijk

Omstandigheden maken de mens niet; ze onthullen wie hij is.