Fietsen en wandelen in VERBONDENHEID

08 juli 2016 -

Op 3 juli 2016, de dag dat 5 jaar geleden in de Sint Jan de Doperkerk in Wateringen, het pastoraal team van de parochiefederatie Sint Franciscus tussen duin en tuin werd geïnstalleerd, zijn velen uit de federatie in de St. Adrianuskerk in Naaldwijk gastvrij ontvangen voor de Viering van Verbondenheid. Een viering in het teken van 'Dankbaarheid' voor het eerste lustrum, waaraan voor velen een fiets- of wandeltocht vanuit de afzonderlijke kerken in de federatie voorafging. Maar ook een viering waarin Westlandse jongeren, die gaan deelnemen aan de Wereldjongerendagen in Krakau, de pelgrimszegen mochten ontvangen.

Klik hier voor de fotoreportage

Dankbaarheid
Na het zingen van het lied: 'Door de wereld gaat een woord' bracht Pastoor Steenvoorden in zijn openingsgebed 'Dankbaarheid' tot uitdrukking. 'Dankbaarheid' voor het goede dat in de afgelopen vijf jaar binnen de federatie is gegroeid. 'Samen' een belangrijk woord in de lezing die volgde op het openingsgebed. Twee aan twee gezonden worden (Lc. 10) kan niet zonder samen werken, samen denken en samen delen. 'Samen' kwam ook tot uitdrukking in de overweging. Geloven, doe je niet in je eentje maar 'Samen'. Want in het 'Samen' op weg zijn kan er een vonk over springen en kunnen we elkaar bemoedigen en inspireren. Niet naar binnen gekeerd zijn maar elkaar en de samenleving open tegemoet treden. Elkaar tegemoet treden, dat is ook wat de Westlandse jongeren, die naar de Wereldjongerendagen in Krakau gaan, in de praktijk brengen. Een tegemoet treden waaraan een zending en zegen in de Viering van Verbondenheid voorafgaat.

Pelgrimszegen
'Samen' kwam ook tot uitdrukking in het vlechten van een koord in de kleuren van de regenboog. Van elke parochie bracht een vertegenwoordiger een lint, met een bepaalde kleur, naar voren. Waarna 11 linten tot één kleurrijk koord werden gevlochten. Een kleurrijk koord waarin zich een gemeenschap van gemeenschappen weerspiegelde en waarmee de paaskaars werd omhangen. Niet voor lang, want het koord werd uiteindelijk aan stukken geknipt en aan als teken van verbondenheid meegegeven aan de Westlandse jongeren die binnenkort naar Krakau afreizen.

Bijzondere bestemming
Maar niet alleen Westlandse jongeren gaan naar Polen. In navolging van de bedevaart naar Lourdes in 2011 gingen we, met velen uit de federatie, in 2014 Franciscus in Assisi en in Rome opzoeken. En wie daar drie jaar bij optelt, weet dan dat de volgende bedevaart in 2017 moet zijn.
Met de keuze van paus Franciscus om de Wereldjongerendagen in 2016 in Polen te organiseren, was het eigenlijk niet zo moeilijk om een keuze te maken. Het land van paus Johannes Paulus II biedt zoveel moois met o.a. het Heiligdom Kalwaria Zebrzydowska, het bedevaartsoord Czestochowa met de bekende icoon van de Zwarte Madonna, ook wel de ‘Koningin van Polen’ genoemd, en niet te vergeten de stad Krakau. Maar ook onze verbondenheid met de Poolse arbeidskrachten in het Westland willen we hiermee tot uitdrukking brengen door in 2017 op bedevaart te gaan naar Polen, een 9-daagse bedevaart naar Polen van 17 t/m 25 juni 2017. Een folder met daarin een kort overzicht van het reisprogramma maar ook een overzicht van de informatieavonden die we dit najaar in elke dorpskern van onze federatie zullen houden, treft u achter in de kerk aan.

Pastorietuin
De Viering van Verbondenheid werd afgesloten met gebed en het zingen van het lied: 'Wij hebben voor u gebeden'. Niet onvermeld mag blijven dat ook na de viering, onder het genot van een kopje koffie en een bezoek aan de tuin van de pastorie, nog geruime tijd in verbondenheid werd gepraat over de viering en waarschijnlijk ook over de tomaten en kippen van de pastoor.

Klik hier voor de fotoreportage

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Hoek van Holland

Elkaar kennen wil niet zeggen alles van elkaar weten, maar met vertrouwen in elkaar geloven.