Ervaringen van een Kloosterweekend

24 maart 2016 -

Sinds een paar jaar organiseert de RK-kerk een kloosterretraite voor geïnteresseerden in het Westland. Dit jaar was de plaats van bestemming de Norbertijnenabdij in Postel, in de prachtige Antwerpse Kempen, net over de grens in België. Begeleidster van dit weekend was pastoraal werkster Els Geelen.

Vrijdagmiddag, rond half vijf kwamen we aan bij het klooster: en aantal gebouwen en tuinen omgeven door een eeuwenoude kloostermuur, met onder andere een oude kerk en een prachtige klokkentoren. De abdij zelf stamt al uit de twaalfde eeuw; werd rond het jaar 1150 gesticht. In de loop der tijd zijn er een modern gastenverblijf, een eet- en recreatiezaal en vergadergedeelte met zalen bijgebouwd.

Kennismaking
Na de eerste vesper en het eten ’s avonds kwamen we bij elkaar om nader met elkaar kennis te maken en te vernemen wat het programma dit weekend zou zijn. We vertelden allemaal wat van onszelf nadat we een kaartje hadden uitgezocht met een plaatje dat je aansprak. De groep bestond uit elf mensen van verschillende leeftijd en achtergrond, van RK tot PKN en Evangelisch. Na de kennismaking dronken we gezellig wat in de gemeenschappelijke ruimte die daar speciaal voor was ingericht. Er kon naast fris en sap tevens Postelbier gedronken worden!

God tot je laten spreken
De volgende ochtend 6:45 uur was er eerst een Lauden. Alle diensten waren in de oude kerk, die voor iedereen toegankelijk was. Er werd gezongen uit verschillende boeken. Dat was voor de meesten wel even wennen. Hierna was het ontbijt en gelukkig kon er worden gepraat tijdens het eten! Het was geen stiltecentrum, hoewel op de gangen stilte werd verwacht. Dit respecteerden we uiteraard zoveel mogelijk. Na het ontbijt kwamen we weer bijeen om een “lectio divina” te doen. We lazen een gedeelte uit de Bijbel (De verloren Zoon uit Lucas) en het was de bedoeling na te gaan of je er iets in herkende dat betrekking had op je eigen leven op dit moment. Het was de bedoeling God of de Bijbel tot jou te laten spreken, in plaats van zelf iets over het stuk te zeggen. Een woord of zin die je aansprak, onderstreepte je, nadat je het verhaal nog een keer voor jezelf had gelezen.
Later die dag zouden we er nog op terugkomen tijdens een wandeling door de prachtige omgeving. Als je wilde, kon je je gedachten met een andere deelnemer delen. Overigens was er niets verplicht dit weekend! Het leuke aan de groep was, dat iedereen het voornemen had om gewoon alles van het programma te doen, of het nou leuk was of niet. En te kijken wat het zou brengen. We bouwden daardoor een leuke vertrouwensband op met elkaar. Fijn was dat de groep ook niet te groot was.

Binnen de kloostermuren
Op zaterdagmiddag kregen we een boeiende rondleiding op de abdij, door een medewerkster van de plaatselijke VVV. Deze VVV was zelfs binnen de muren van het klooster gevestigd! Het klooster is namelijk een plaats waar zeer veel toeristen komen. En niet in de laatste plaats voor de abdijwinkel, waar werkelijk de lekkerste en beste producten werden verkocht! Zoals heerlijk noten- en , rozijnenbrood, bijenhoning, Belgische bonbons en zelfgemaakte kaas. Er was een grote kaasmakerij binnen de kloostermuren, geleid door een van de monniken. Er worden duizenden kilo’s kaas per jaar gemaakt. En veel verschillende soorten. Ook was er een zeer uitgebreide kruidentuin (die op dit moment een renovatie onderging, maar waar normaal gesproken meer dan 500 kruiden groeien). Men had daardoor veel speciale kruidentincturen te koop, zalfjes en crèmes, zeepjes van speciale samenstelling al naar gelang wat goed is voor je huid en natuurlijk het Postelbier, dat overigens niet meer binnen het klooster werd gebrouwen, maar elders met het oude abdijrecept. (Neem eens een kijkje je in de webwinkel: http://orders.abdijpostel.be/).

Ontspannen
Op zaterdagavond was er nog een bijeenkomst om de ervaringen van de dag na te bespreken en daarna een heel gezellig samenzijn. We konden het allemaal goed met elkaar vinden en hadden onderling leuke gesprekken. Ook was er veel humor in de groep. Ondanks de grote verschillen tussen de mensen, maakte het dit tot een heel ontspannen en gezellig weekend.
De volgende ochtend was er weer een Lauden, waar niet iedereen bij was deze keer. Na het ontbijt was er een mis om 10:00 uur. Dat was een mooie dienst met de eucharistie, waaraan ieder van ons kon deelnemen. Daarna dronken we gezellig koffie, genoten van het zonnetje en pakten onze spullen in. Na de middagmaaltijd togen we weer naar huis. Het was een zeer geslaagd weekend!

Deelneemster Linda

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Poeldijk

Het ontkennen van problemen is een vorm van zelfbedrog die elke persoonlijke groei onmogelijk maakt.