Eli Stok doet ervaring op in Westlandse parochie

19 november 2015 -

In het AD Westland editie dinsdag 17 november 2015 was een artikel opgenomen over onze priesterstudent die stage loopt in de parochiefederatie.

De Westlandse parochiefederatie Sint Franciscus heeft een nieuw gezicht: stagiair Eli Stok. 'Ik heb de Westlander leren kennen als vrijgevig en direct.' Na twee jaar filosofie, vier jaar theologie en enkele korte stages, loopt de 25-jarige Eli Stok nu een jaar lang rond in de katholieke kerken in Naaldwijk, Honselersdijk, Maasdijk en De Lier. ,,Het is een hele overgang naar de praktijk," legt Eli uit. ,,Maar ik word goed begeleid door pastoor Steenvoorden." De van oorsprong Ridderkerker voelt zich op zijn gemak in Westland. ,,Ik heb de Westlanders leren kennen als vrijgevig en direct. Ze zeggen wat wel en niet goed gaat. Ik kan daar wel tegen, vind het wel prettig." Dat Westland wel eens getypeerd wordt als een gesloten gemeenschap, kan hij niet zonder meer onderschrijven. ,,Ik zal niet binnen een jaar als Westlander worden gezien, maar ik heb al wel aardig wat contacten opgedaan hier. Bovendien vind ik het mooi  te zien hoeveel onderling contact mensen hier hebben. Iedereen kent iedereen. Ik voel me wel op mijn plek."

Dat hij de priesteropleiding wilde doen, werd rond zijn twintigste duidelijk. ,,Dat heeft te maken met persoonlijke ervaringen, zoals een diakenwijding die ik heb bijgewoond." Als drijfveren voor het volgen van de priesteropleiding noemt hij zijn persoonlijke geloof in God en het van huis uit meegekregen devies om te getuigen van je geloof, om dit ook te uiten. ,,En ik wil helpen bij het creëren van ruimte om ervaringen met het geloof op te doen. De kerk is daar van oudsher voor bedoeld."

Toch blijkt de keuze van Eli om de opleiding tot katholiek priester te volgen niet vanzelfsprekend. ,,Ik ben opgegroeid in Ridderkerk, dat nog net onderdeel is van de bible belt. Ik kom uit een gereformeerd gezin, maar koos op mijn achttiende voor het katholieke geloof. De tradities vind ik mooi, de ideeën en de geschiedenis. Ook is in het katholieke geloof God meer betrokken bij het dagelijks leven."

Tijdens zijn stage neemt Eli eigenlijk alle reguliere werkzaamheden voor zijn rekening: het afleggen van huisbezoeken, helpen bij vieringen en het voorbereiden van uitvaarten en doopdiensten. Als alles goed verloopt, rondt Eli zijn stage in juni af met een zelfgekozen project. ,,Daar kijk ik erg naar uit, net als het zelf voorgaan in een woord- en communieviering. In november word ik vervolgens tot diaken gewijd en in mei 2017 kan ik tot priester gewijd worden." En waar hij daarna terechtkomt? Waar het bisdom hem nodig acht.

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Wateringen

Elkaar kennen wil niet zeggen alles van elkaar weten, maar met vertrouwen in elkaar geloven.