Een geslaagde bedevaart naar Heiloo

07 september 2012 -

Hoe is het zo ver gekomen, ik op bedevaart naar Heiloo? Een bedevaart georganiseerd door de LTO (Land- en Tuinbouw Organisatie). Mijn binding met de land- en tuinbouw gaat niet verder dan een bezoek aan de supermarkt. Toch ben ik meegegaan omdat vrienden er bij mij op aandrongen: het is zo mooi en zo gezellig! Ik begeef mij aldus op woensdag 5 september jl. naar Naaldwijk waar een bus staat te wachten op de pelgrims. Ik verwacht in de bus mensen in donkere kleding aan te treffen, rozenkrans in de hand en gebedenboek op schoot maar niets is minder waar. Er heerst zo’n opgewekte stemming dat ik vertwijfelt aan de chauffeur vraag of dit misschien een bus naar een van de Spaanse Costa’s is. Maar nee, de bus gaat naar Heiloo.

Klik hier voor de fotoreportage

Behalve een paar mensen uit De Lier ken ik niemand. We rijden naar Kwintsheul en Wateringen waar nog een aantal mensen instappen en dan op weg naar Heiloo. De voorzitter van de Werkgroep Oogstdankdagen heet ons van harte welkom en vervolgens gaat pastoor Steenvoorden ons voor in gebed. Aangekomen in de bedevaartsplaats O.L. Vrouw ter Nood in Heiloo zijn we in de gelegenheid koffie te drinken (met een plakje cake). Ik zit wat verlegen bij een aantal mensen die ik niet ken maar wanneer ik vertel dat ik vroeger bij het Spruitenpad in De Lier 8 ramen had is het ijs gebroken en hoor ik er echt bij.

Om 10.30 uur begint de eucharistieviering in de kapel met als thema “groeien in geloof, hoop en liefde”. Het belooft een mooie viering te worden temeer daar de heer Jan van Paassen de plechtigheid opent. In zijn overweging herinnert pastoor Steenvoorden de pelgrims aan de noden van deze tijd, zeker ook op het gebied van land- en tuinbouw. Veel mensen staat het water tot aan de lippen en zijn radeloos. De viering wordt opgeluisterd door het koor Convocamus uit Schoorl. Tijdens de offerande worden de door de pelgrims meegebrachte gaven naar voren gebracht. Veel producten uit het Westland. Deze zullen in de namiddag naar een parochie in Heemskerk worden vervoerd waar ze uitgedeeld zullen worden aan mensen die het arm hebben. Na de eucharistieviering is er gelegenheid om te lunchen en te wandelen in het prachtige bedevaartsoord.

Om 13.30 uur gaan de pelgrims weer terug naar de kapel voor het danklof, te luisteren naar de Mariapreek van pastoor Steenvoorden en mee te lopen in een processie over het bedevaartsoord. Al met al een indrukwekkende plechtigheid. En dan is het tijd om te vertrekken. De bus brengt ons naar een restaurant in Halfweg waar het gezelschap geniet van een drankje, een hapje en…..van een spelletje klaverjassen. Om 17.00 uur is het tijd om weer huiswaarts te gaan. Eerst de consumpties afrekenen want de organisatie is wel goed maar niet gek. Om 19.00 uur zijn we weer thuis. Deze bedevaart heeft een geweldige indruk op mij gemaakt. De plechtigheden maar vooral de saamhorigheid en onderlinge contacten van de 91 bedevaartgangers waren geweldig.

Minpuntje: twee uur na thuiskomst werd mij gevraagd of ik een stukje wilde schrijven over mijn ervaringen. Nou ja, bij deze en…. schrijf mij maar vast in voor volgend jaar!!

Een bedevaartganger.

Klik hier voor de fotoreportage

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Maasdijk

Het ontkennen van problemen is een vorm van zelfbedrog die elke persoonlijke groei onmogelijk maakt.