De Westlandsche processie naar Kevelaer

26 augustus 2014 -

Er is geen betere plaats te bedenken dan de kerk van de Sint Jan de Doperparochie in Wateringen om de Westlandse processie naar Kevelaer te beginnen. Dit omdat de St. Jan de Doperkerk in de twee uiteinden van het kruis van de kerk, links en rechts, ter ere van Maria prachtige ramen zijn aangebracht. Links ter ere van Maria als onbevlekte maagd (Lourdes) en rechts als troosteres der bedrukten (Kevelaer). Daarnaast is de kerk vanaf de oprichting van de Westlandse Processie naar O.L. Vrouw van Kevelaer (sinds 1891) broederschapskerk en bezit o.a. een viertal vaandels die zijn gemaakt bij de oprichting, het 50, 75 en 100-jarig bestaan van de processie naar Kevelaer.  

De twee 'K'
Meer dan genoeg redenen om op 19 augustus 2014 vanuit deze kerk met het bidden van het reisgebed op weg naar Kevelaer te gaan. Een reis per bus van iets meer dan twee uur, heel wat korter dan in 1891. Toen was men dagen onderweg. Bij het naderen van Kevelaer herinnerde pastoor Steenvoorden de pelgrims aan de twee K's . De 'K' van kerk en de 'K' van koffie met gebak. Twee 'K' die onlosmakelijk bij elkaar horen. Na aankomst in hotel stond er dan ook eerst koffie met kuche op het programma, om vervolgens na een korte processie bij de Genade kapel 'Licht' te ontsteken van onze bedevaartskaars. 'Licht' om niet onder de korenmaat te steken maar om uit te dragen.Vanwege een regenbuitje werd er hierna eerst onderdak gezocht in de Kaarsenkapel en kon het schild van de Westlandsche Processie uit 1892 bewonderd worden gevolgd door een rondleiding over de Kapellenplatz. Na de lunch was het tijd om de zusters Clarissen te verrassen met Westlandse tomaten. Tomaten die in dank werden aangenomen. Als dank daarvoor vertelde een van de zusters over de historie van het klooster en natuurlijk over het leven van de Heilige Clara. Pastoor Steenvoorden vervulde hierbij de rol van tolk. Tegenover het Clarissen klooster werd in stilte, gebed en gezang een rondgang gemaakt langs de 15 staties van de kruisweg. Een rondgang om Jezus, maar ook hen die nu een kruisweg moeten gaan, te gedenken. De dag werd afgesloten met het bidden van de rozenkrans in de kapel van het hotel.

Laat jullie licht schijnen voor alle mensen
De tweede dag nam de Eucharistieviering in de Kaarsenkapel waarin de ' Moeder van Barmhartigheid' centraal stond een belangrijke plaats in. Terwijl in de middag die plaats toekwam aan de dankviering met het thema 'Laat jullie licht schijnen voor alle mensen'. Licht waarmee we onze naasten op onze levensweg kunnen bijlichten en verlichten. Moe en voldaan werd aan de thuisreis begonnen. Een thuisreis die eindigde daar waar de bedevaart was begonnen de kerk van de St. Jan de Doperparochie, de broederschapskerk.

Klik hier voor meer foto's en een uitgebreid dagverslag.

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Monster

Echt respect moet u verdienen, afgedwongen respect veroorzaakt meestal het tegenovergestelde.