De verbinding tussen school en kerk

02 oktober 2017 - Algemeen federatie nieuws

Welke stappen ga je in het komende jaar zetten rond het contact met school en parochie? Met deze uitdagende vraag werden parochiebestuurders heengezonden na een interactieve bijeenkomst van de besturendag 2017. De van oorsprong Vlaamse Hade Wouters van Verus, vereniging voor katholiek en christelijk onderwijs, liet de parochiebestuurders diep nadenken over hun relatie tussen school en parochie. En dat alles in een toepasselijk omgeving: basisschool Verburch-hof in Poeldijk.

Klik hier voor de fotoreportage

Het thema van deze besturendag was niet zomaar gekozen. Schooldirecteuren van de Westlandse Stichting Katholiek Onderwijs (WSKO) ontwikkelen met Verus een traject hoe de identiteit op de school anno 2017 vorm gegeven kan worden. De verbinding tussen school en kerk is hier een onderdeel van. De vroegere vanzelfsprekendheden zijn al lang vervlogen, en nieuwe wegen vinden vraagt creatieve padvinderij, een goed kompas en veel doorzettingsvermogen. Ook de kerk kan dan niet achterblijven. Binnen het pastoraal beleidsplan van de parochiefederatie is dit thema ook één van de speerpunten.

Als ‘opwarmronde’ werd de deelnemers gevraagd aan wie ze deze (bestuurders)dag opdragen, waarom zit ik hier en wat gaat ons deze dag brengen? Niet geheel onverwacht werd de driehoek school-kerk-gezin genoemd, maar ook ‘dat we weer over het geloof gaan praten’. Na dat moment van interactie werden de deelnemers aan het werk gezet in een aantal gespreksronden met als rode draad groeien in inzicht. Van ‘wat moeten we behouden, wat vooral loslaten en wat gaan/moeten we ontwikkelen’ tot opdrachten met de jakhals en de giraffe. Aan nieuwe inzichten geen gebrek!

Wat blijft ons bij van deze bestuurdersdag? Verwondering! Meer kennis van elkaar. Wat wensen we elkaar toe na deze dag? Vertrouwen, spiritualiteit, wijsheid, inlevingsvermogen en waardering. Was vooraf het contact tussen school en parochie niet meer zo vanzelfsprekend, na deze werkdag krijgt het in de parochies ongetwijfeld een vervolg. Bestuurders zijn er klaar voor om met u als parochiaan maar ook de werkgroepen het gesprek aan te gaan om de verbinding school en kerk een nieuwe vorm te geven. Pak die kans!

Klik hier voor de fotoreportage

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Kwintsheul

Elkaar kennen wil niet zeggen alles van elkaar weten, maar met vertrouwen in elkaar geloven.