• rkWestland
  • > Nieuws
  • > ‘De pastorale stage is echt een nieuwe fase in de opleiding’

‘De pastorale stage is echt een nieuwe fase in de opleiding’

20 september 2015 -
Interview met priesterstudent Eli Stok

In september start het nieuwe opleidings- en vormingsjaar van Centrum Vronesteyn. Op woensdag 2 september opende Mgr. Van den Hende het nieuwe studiejaar met de priesterstudenten van het bisdom en op woensdag 16 september volgt de opening met de diakenkandidaten.

Eli Stok (25) is vijfdejaars priesterstudent. Voor hem breekt met het nieuwe studiejaar de nieuwe fase aan van de pastorale stage. Hij zal het komend jaar stage lopen in het Westland in de ‘Parochiefederatie Franciscus tussen duin en tuin’. De federatie bestaat uit elf parochies met twaalf kerken.

“De pastorale stage is echt een nieuwe fase in de opleiding,” vertelt Eli. “De afgelopen jaren waren er wel enkele ‘snuffelstages’, onder meer in Lisse en in Roelofarendsveen en omgeving, maar de nadruk lag op de studie en het opdoen van kennis. Nu wordt de stage het hoofddeel van de opleiding en mag ik wat ik heb geleerd gaan toepassen in de praktijk. Het zwaartepunt van de opleiding verschuift naar de praktijk.”

Wat heeft hij van de eerdere stages geleerd? “Ik heb huisbezoeken gebracht, gesprekken met mensen gevoerd, catechese gegeven aan verschillende leeftijdsgroepen en ben betrokken geweest bij de huwelijksvoorbereiding. Het is prachtig om geloofskennis over te dragen en mensen te helpen om in hun geloof de verbinding te leggen tussen het hoofd en het hart.”

“Het afgelopen jaar heb ik alle bijeenkomsten van een jongerengroep meegemaakt. Het is leuk om met leeftijdsgenoten op te trekken. Maar zeker ook het feit dat ik uitdagingen heb gekregen die ik anders niet had gehad, zoals hoe draag je iets over aan kinderen en tieners, geeft vreugde en voldoening. Het is iets nieuws in jezelf wat je ontdekt. Iets dat je eerder nog niet kon, of alleen nog nooit had hoeven doen.”

Wat wil hij precies overdragen? Het lijkt lastig in één zin te zeggen. Eli: “Er zijn zoveel onderwerpen waar je het over kunt hebben… Maar als je het wil terugbrengen tot een kern, dan is het dat God er voor ons is en dat Hij voortdurend klaar staat om ons iets te geven waar we wat aan hebben. Dat  kan op allerlei manieren zijn. Door ontmoetingen, schriftlezing, of door persoonlijk gebed. En ook door wat je meemaakt en vooral ook de dingen die je aanspreken. Zoals bijvoorbeeld de schepping. Die is een gave van God. En God is op een heel bijzondere manier bezig in de Kerk, bovenal in de eucharistieviering, waarin Hij zichzelf geeft en niet méér te geven heeft. Het voelt misschien niet altijd zo en je beleeft niet elke eucharistie even intens, maar dat hoeft ook niet. Het is kostbaar dat we de eucharistie mogen ontvangen.”

De start van de pastorale stage betekent ook een verhuizing van seminarie De Tiltenberg naar Vronesteyn, waar het komende jaar vijf seminaristen een gemeenschap vormen. De begeleiding voor de pastorale stage wordt verzorgd door het seminarie Bovendonk. Eli: “De komende jaren zullen vanuit het praktische pastoraat een verdere vorming brengen, met supervisie en pastoraal-theologische reflectie. Ik hoop dat het me zal helpen om in de praktijk nog beter te leren mensen bij te staan op een manier die bij mij past, die bij de huidige tijd past, bij de parochie en bij de mensen.”

Lees ook op de site van het Bisdom Rotterdam:

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Poeldijk

Het ontkennen van problemen is een vorm van zelfbedrog die elke persoonlijke groei onmogelijk maakt.