De feestdag van Franciscus

02 oktober 2015 -

De hond krijgt een lekker bot, de kat een speeltje en voor de eendjes in het park is er brood. De cavia mag mee naar school… Maar dat is niet het enige: actiegroepen vragen op deze dag aandacht voor dieren die worden verwaarloosd, mishandeld of commercieel worden uitgebuit. Overal ter wereld wordt stilgestaan bij de rechten van de dieren. Met Dierendag is het feest voor alle dieren!

4 Oktober is ook de sterfdag van Sint-Franciscus van Assisi (1181/82 - 1226). Deze heilige werd bewonderd omdat hij mensen in nood hielp en een nauwe verbondenheid met God had. Maar ook zijn bijzondere relatie met allerlei dieren sprak tot de verbeelding. Nu kennen de meeste mensen hem vooral van zijn liefde voor de natuur. In de twintigste eeuw ontstaat er een sterke opleving in de belangstelling voor Franciscus als dierenvriend. Tijdens een internationaal congres van de dierenbescherming in 1929 wordt zijn sterfdag uitgeroepen tot wereld-dierendag.

Franciscus groeit op in een welvarend milieu. Hij werkt bij zijn vader in de winkel, die lakenkoophandelaar is. Maar het bevalt hem niet. Hij wil iets anders met zijn leven, maar wat? Uiteindelijk zal hij een zwervend bestaan leiden. Hij trekt rond, met niets anders aan dan een ruwharige pij, bijeengebonden met een touw. Hij vertelt iedereen over het leven en lijden van Christus. Velen zullen hem volgen. Franciscus wordt de leider van een nieuwe orde: de orde van franciscanen of minderbroeders.

Volgens onze dagindeling stierf Franciscus in de avond van 3 oktober. In de Middeleeuwen versprong de dag echter niet om twaalf uur ’s nachts, maar op het moment dat het ’s avonds donker werd. Vandaar dat zijn sterfdag toen op 4 oktober viel.

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van ’s-Gravenzande

Echt respect moet u verdienen, afgedwongen respect veroorzaakt meestal het tegenovergestelde.