De collectie missiebusjes van Piet Janssen

01 april 2014 -

Onlangs heeft Piet Janssen uit Poeldijk en een zeer actieve vrijwilliger van de werkgroep Historie, zijn verzameling missiebusjes geschonken aan de St. Bartholomeuskerk te Poeldijk. Deze bijzondere collectie is door hem zelf in de afgelopen 40 jaar verzameld. Totaal bestaat zijn verzameling uit bijna 300 stuks, van eenvoudige busjes van de schoorsteenmantel of dressoir tot zeer exotische en zeldzame exemplaren. Aan elk busje zit wel een interessant verhaal vast, maar pas als Piet zelf deze verhalen vertelt, blijkt welke fraaie zoektochten en anekdotes schuil gaan achter zijn verzameling. Zo is er onlangs ook een artikel over Piet verschenen in het AD. Frank de Klerk, journalist van het AD en archivaris van de Adrianuskerk te Naaldwijk, heeft op prachtige wijze verwoord welke emoties aan deze verzameling vastzitten.
Op vrijdag 28 februari 2014 heeft RITV niet alleen een interview, maar ook een fraaie opname gemaakt van Piet en zijn collectie. De kerk is met deze schenking een brok religieuze historie rijker geworden.
Uiteraard wordt iedereen van harte uitgenodigd om een kijkje in onze kerk te nemen en zijn collectie te aanschouwen, die tentoon wordt gesteld in de prachtige oude vitrinekast, welke Piet tevens aan de kerk heeft geschonken. En mocht je nu denken dat Piet gestopt is met verzamelen, dan heb je het mis. Ook al staat deze collectie niet meer in zijn huiskamer, de drang naar fraaie toevoegingen is bij hem onverminderd aanwezig. De werkgroep Historie is inmiddels druk bezig om deze collectie zowel in beeld als in tekst vast te leggen en te ontsluiten.

Mocht je nieuwsgierig zijn geworden, klik dan hier voor de RITV special - Missiebusjes.

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Kwintsheul

Elkaar kennen wil niet zeggen alles van elkaar weten, maar met vertrouwen in elkaar geloven.