Boek paus Franciscus: ‘De naam van God is genade’

02 februari 2016 -

Vorige maand verscheen van paus Franciscus in 82 landen het boek ‘De naam van God is genade’. De publicatie bestaat uit gesprekken over barmhartigheid die de paus voerde met de journalist Andrea Tornielli. Na een korte introductie door Tornielli volgen negen hoofdstukken met titels als ‘Tijd van barmhartigheid’, ‘Zondaar, net als Simon Petrus’ en ‘Wel zondaars, niet verdorven’. Paus Franciscus richt zich in dit boek persoonlijk tot elke man en vrouw ter wereld, binnen en buiten de Kerk.
De paus heeft in de gesprekken met Tornielli veel aandacht voor de waarde van het sacrament van boete en verzoening (de biecht), dat hij van harte aanbeveelt – zeker in het Heilig Jaar van de Barmhartigheid. Hij vertelt daarbij jeugdherinneringen en anekdotes, ook uit de tijd dat hij zelf biechtvader was. Paus Franciscus is vol enthousiasme over de kinderbiecht (waarover kardinaal Eijk onlangs in een interview opmerkte dat deze in Nederland nooit is afgeschaft): “Ik ben dol op de biecht van kinderen, want die zijn niet abstract; ze vertellen gewoon hoe iets gebeurd is. Ze bezorgen me een glimlach. Ze zijn rechtdoorzee: ze vertellen wat er gebeurd is, ze weten dat het fout is wat ze hebben gedaan,” aldus paus Franciscus.
God doet volgens de paus voortdurend pogingen om een bres te slaan in het hart van de mens, “om dat kiertje te vinden waardoor Hij in staat wordt gesteld om zijn genadewerk te verrichten. Hij wil niet dat er iemand verloren loopt. Zijn barmhartigheid is oneindig veel groter dan onze zonde, zijn medicijn is oneindig veel krachtiger dan de kwaal in ons die het moet genezen.”
Barmhartigheid is het voornaamste kenmerk van God, aldus Franciscus, die ook de biechtvaders oproept mild te zijn. Daarnaast benadrukt de paus de actualiteit van de werken van barmhartigheid en het feit dat de Kerk de barmhartigheid zoveel mogelijk moet verspreiden.

Paus Franciscus: ‘De naam van God is genade’, 144 blz., € 15.00, uitgeverij The house of books, Amsterdam 2016, ISBN 9789044350616.

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Naaldwijk

Omstandigheden maken de mens niet; ze onthullen wie hij is.