Bisdom bezoekt de federatie voor een canonieke visitatie

09 februari 2015 -

In de afgelopen maanden heeft vicaris Egging de federatie bezocht voor een Canonieke visitatie. Voor wie nog nooit van deze term gehoord heeft: bij een canonieke visitatie kijkt de vicaris namens de bisschop of de afspraken die door het bisdom gemaakt zijn ook zo in de praktijk worden gebracht. Voorafgaand aan het bezoek hebben alle parochies in een lijst ingevuld hoe de staat van onderhoud van het kerkgebouw is, hoe het tabernakel gebruikt wordt, welke vacatures er zijn in de parochiebesturen e.d.

Naar aanleiding van deze ingevulde lijsten heeft vicaris Egging op 25 september jl. een bezoek gebracht aan de moderator en aan twee kerken van de federatie. ’s Middags was er een overleg met het pastorale team en ’s avonds was er overleg met de het federatiebestuur. De vicaris was onder de indruk van hetgeen hij aantrof tijdens zijn bezoek. Ook de coördinatie van het bijschrijven van Vormsel en huwelijken in het doopregister en uitschrijvingen door het federatiesecretariaat maakte indruk op de vicaris.

Uiteraard waren er ook zaken die nog beter kunnen. De sleutel van het tabernakel moet bijvoorbeeld in een kluis bewaard worden en niet bovenop het tabernakel. Er moet extra geïnvesteerd worden in het aanbod van jonge ouders en hun gezinnen. Met het oog op de toekomst benadrukte de vicaris het belang van de samenwerking tussen de parochies. Het federatiebestuur kreeg nog als advies mee om niet alleen over materiële zaken te praten, maar ook over de inhoud. De vicaris gaf aan dat hij met veel genoegen terugkijkt op het bezoek en andersom is dat ook zo. Door de visitatie wordt iedereen weer scherper in de afspraken.

Bovenstaande is maar een korte weergave van de Canonieke visitatie. Bij de vicevoorzitter van elke parochie is het volledige rapport op verzoek in te zien.

Peter Zuidgeest,
secretaris parochiefederatie Sint Franciscus tussen duin en tuin

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Heenweg

Echt respect moet u verdienen, afgedwongen respect veroorzaakt meestal het tegenovergestelde.