bericht van pater Henk Groenewegen uit de Filippijnen

31 december 2012 -

Lieve en Beste broers en Zussen, vrienden en vriendinnen, 
Het is Kerstmis, tien uur in de morgen, terwijl jullie nog liggen te pitten behalve in Australie natuurlijk.  Van harte wens ik iedereen een Zalig Kerstfeest en een Voorspoedig Nieuwjaar.  Dat is wel nodig, lees ik in de brief van Tonny en Hans, want er kan wel een broederschap van tuimelaars opgericht worden. Dat is natuurlijk te gek, maar ik ben wel blij dat alle ongeluks vogels toch redelijk goed van de ongelukken af gekomen zijn.

Onze Kerstviering in de Filippijnen bereikt altijd zijn hoogtepunt na negen dagen van voorbereiding, een zogenaamde Novena van Eucharistie vieringen, zo ongeveer om 4:30 in de morgen. Dan is de Kerst versiering al klaar, en wordt er naar hartelust Kerst muziek gezongen. Daarna bij de kerk wat warms drinken, eten en nakeuvelen. Maar dat kan niet altelang duren want het zijn nog werk en schooldagen, en veel van die vroege kerkgangers zijn jongelui. Oudere mensen gaan nogal eens liever naar de avond dienst. In een van onze  parochies in Manila hebben we ook nog een Novena (= 9 dagen) van  Eucharistie viering om 3:30 in de morgen omdat er teveel mensen zijn voor de 4:30 viering, zelfs voor die grote kerk.  Gewoonlijk hadden wij geen klas meer vanaf 16 December, maar dit jaar hebben we teveel klasdagen verloren met regen en overstroming en wind.  Angeles City heeft daar niet zoveel last van, behalve natuurlijk de mensen die langs de kreek wonen. De burgemeester raadpleegt vroeg in de morgen, de weers voorspellingen en laat via radio en TV weten of er klas is voor lagere en middelbare school; en als het te bar is dan blijven ook de studenten in Universiteiten en Colleges thuis. Ik vroeg me af of jullie wat gezien hebben van de ravage in het zuiden van de Filippijnen waar in een aantal plaatsen alles kapot geraagd is door de laatste typhoon. Maar de typhoon is niet de enige boosdoener. De grote houtmagnaten kopen de goeverneur, de burgemeesters, en anderen om, en gaan dan radikaal te werk met kappen. De rivieren liggen dan vol met omgekapte bomen die naar de houtzagerijen  drijven. Geen wonder dat  dan ook de bergen zelf afkalveren want er is geen dak meer om harde regens eerst op te vangen. En dan zijn er natuurlijk altijd dorpen die op of onder de hellingen liggen, en die worden dan begraven. Deze keer zal het aantal doden minstens 1,500 zijn. Eerst wordt er veel gegraven om levenden of lijken te vinden; maar er komt een tijd dat ook dat gestaakt wordt. Onder het aantal verdwenen mensen zijn er natuurlijk ook  vissers op zee, vooral degenen die geen kontakt hebben met het vast land. Kwestie van geen geld hebben voor een mobiel.

Nu is het dan Kerst vakantie tot en met 6 Januari. Dan gaat de rector op vakantie en zoals alle priesters, is hij er dan wel aan toe. Negen dagen elke dag vier Eucharistie vieringen houden in hoofdkerk of bijkerken is nogal pittig. Ik neem er nu niet meer aan dan een of twee per dag. Morgen gaan we naar Manila voor eigen Kerst viering van ons drieen in Angeles City, samen met  de paters in Manila, zo'n dertig man.Deze week hebben we de eerste vergadering gehad van de provinciaal, de penning meester van de congregatie, ons drieen, en de architecten die we nodig gaan hebben. De school is nu aan het werken voor wat ze noemen "accreditatie"

Dat is een proces van zo'n negen jaar. Dan komen school autoriteiten kijken wat er allemaal voor goeds in je school te vinden is, en wat zij denken dat er aan verbeterd moet worden. Dat is een massa papier werk; maar dan komt het dure werk. Zo hebben we al twee grote bibliotheken, maar die moeten groter zijn. We hebben al lokalen voor de wetenschappen zoals biologie, scheikunde, etc. Maar die zijn niet ondergebracht in een Science-building. Dus daar moet een vier verdiepingen gebouw voor opgezet worden. Ook een twee verdiepingen gebouw moet erbij voor leerkrachten, kantoren, etc. En dan maken de architecten natuurlijk mooie computer tekeningen van tuin architectuur erom heen. En dat moet dan alles bij elkaar105 miljoen Peso gaan kosten ( = 1,935,405.00 Euro ruw-weg ). Nou, daar zullen we het nog eens over hebben met die mooie tekenaars. En we zullen ook niet alles in een keer kunnen bouwen, heb ik gezegd; eerst maar wat het meest noodzakelijk is: de Science building. 
De laatste 20 jaar heb ik geen geld meer bijgedragen voor de school. Ik vond dat die zichzelf maar moest bedruipen. De zieken en gehandicapten hebben het meer nodig. Maar nu zijn het andere tijden. De President van de Filippijnen wil dat eindelijk alle kinderen naar school moeten. Dat betekent een enorme uitgave die het Filippijnse school wezen nog nooit gehad heeft: leerkrachten bij de duizenden meer; school gebouwen bij de duizenden meer; stoelen, boeken, noem maar op.  Daar komt bij dat de studenten die verder willen, over drie jaar, niet meer tien, maar twaalf jaar in Lager en Middelbaar onderwijs moeten doorbrengen. Met deze vooruitzichten worden de leerkrachten in het openbaar onderwijs alsmaar hogere salarissen gegeven om het benodigde aantal bij elkaar te krijgen. Het wordt dus een grote bekoring voor de leerkrachten in het private onderwijs om over te stappen naar het openbaar onderwijs. Er moeten dus manieren gevonden worden om toch op een of andere manier je leerkrachten te houden. Het geld dat je dan in een of meer gebouwen stopt, maakt het dan wel moeilijk om tegelijkertijd de salatissen omhoog te gooien. We zullen zien hoe het uitpakt.  

Het wordt tijd dat m'n wensen en dit praatje de lucht in gaan. Victor die hier zes weken heeft rond gezworven in de Filippijnen, kan jullie meer vertellen met alle gloed van eerste hand indrukken. Mocht het weer druilerig  en koud zijn dan maar een heel prettig Nieuwjaar toegewenst.   

Henk msc   + 

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Honselersdijk

Elkaar kennen wil niet zeggen alles van elkaar weten, maar met vertrouwen in elkaar geloven.