800 jaar Dominicanen: Stilstaan, Delen en Vieren

17 juli 2016 -

Op zaterdag 28 mei vierde de dominicaanse familie in Nederland feest vanwege het achtste eeuwfeest. Acht eeuwen bestaan is reden voor feest én bezinning. In 2016 viert de Orde van de Predikers (dominicanen, dominicanessen, lekendominicanen) dit met tal van ontmoetingen: onder meer met bier met een verhaal, lunchgesprekken op universiteiten, een radioprogramma, kunstprojecten en tal van andere activiteiten.

We leven in een tijd van grote tegenstellingen. Aan de ene kant staan mensen die menen dat zij de waarheid bezitten – en desnoods met geweld hun visie mogen opleggen. Aan de andere kant staan mensen die vinden dat iedereen zijn of haar eigen waarheid heeft. Zin geef je zelf, toch?

Dominicanen (m/v) geloven dat de waarheid bestaat, maar dat we haar niet in pacht hebben. Die waarheid heeft iets te maken met het goede nieuws dat liefde de oorsprong, de grond en het doel is van ons bestaan. Wat waardevol is ontdekken we samen, zo kwetsbaar als we zijn.

Op een speciale website treffen we het logo, de hond met de fakkel, dat verwijst naar twee oude verhalen. Volgens een legende droomde de moeder van Dominicus, toen ze zwanger was, dat haar kind zou zijn als een hond met een fakkel, die de wereld in vuur en vlam zet. En daarnaast verwijst het logo naar een scheldwoord dat een geuzennaam werd: Domini Canes, honden van de Heer.

In het Westland (vooral in Naaldwijk) zijn de Dominicanen bekend door de Martinus Stichting, waar de Dominicanessen van de H. Familie (Neerbosch) actief waren in onderwijs en ouderenzorg. Vanaf 1897 zijn zij meer dan een eeuw in Naaldwijk aanwezig geweest. Verschillende vrouwen zijn dan ook lid geworden van deze congregatie; trouwens ook de Dominicanessen van Voorschoten waren wel bekend in het Westland. De mannelijke tak van de Dominicanen zijn nooit in het Westland actief geweest, toch hebben verschillende Westlanders vorige eeuw de weg gevonden naar de Dominicanen: drie uit ‘s-Gravenzande, drie uit Naaldwijk, twee uit De Lier en telkens 1 uit Honselersdijk, Wateringen en Kwintsheul.

In het bisdom Rotterdam wonen nog Dominicanessen van Voorschoten in Voorschoten, Dominicanessen van Bethanië in Delft en Dominicanen in Rotterdam. Landelijk zijn er heel wat bijeenkomsten om dit jubileum te vieren (zie: dominicanen.nl). Voor onze streek is misschien zaterdag 27 augustus interessant: een bijeenkomst, viering, rond Johannes van Keulen of Hoornaar in Den Briel. Hij was de enige Dominicaan onder de Martelaren van Gorcum. De Martelaren zijn heel bekend in het Westland, onder de groep Martelaren behoren de twee Norbertijnen die in Monster werkzaam waren. En de Martelaren van Gorcum is ook de naam van de Lierse parochie.

(Met dank aan pater Jan Vijverberg o.p., Rotterdam)

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Monster

Omstandigheden maken de mens niet; ze onthullen wie hij is.