Demonstratie restaureren kazuifel tijdens Westland reunie2017

20 juli 2017 - Algemeen federatie nieuws, Naaldwijk

Tijdens de jaarlijkse Westland Reünie wordt ook dit jaar een tentoonstelling georganiseerd in de Naaldwijkse Adrianuskerk, Molenstraat 31. De tentoonstelling duurt van donderdag 17 augustus tot en met zaterdag 19 augustus en de openingstijden zijn op donderdag van 13.00-17.00 uur en op vrijdag en zaterdag van 11.00-17.00 uur.
 

Thema van de tentoonstelling is Kazuifels, Vaandels en Kerksieraden en het restaureren van oude kazuifels staat dit jaar centraal als oude ambacht. Tijdens de expositie verricht mevrouw Loes Zwinkels herstelwerkzaamheden aan een kazuifel uit 1909, dat tot in de jaren zestig tijdens de kerkdiensten in de Adrianuskerk in gebruik is geweest. Loes Zwinkels is opgeleid tot lerares textiele werkvormen en gespecialiseerd in goud geborduurde kazuifels. Zij herstelde onder andere de kazuifels van de Barthlomeusparochie in Poeldijk. Het kazuifel dat nu wordt gerestaureerd maakt onderdeel uit van het gouden vijfstel, dat in 1909 door de parochie aan pastoor Leonardus van Lijnschooten werd geschonken ter gelegenheid van zijn veertig jarig priesterjubileum. Op de kazuifels zijn sporen van slijtage te zien door contact met het wierookvat, want tijdens de traditionele Latijnse mis werd door de priester kwistig met het wierookvat gezwaaid.

De sfeer van deze liturgie van vóór het Tweede Vaticaans concilie (1962-1965) is een rode draad in de expositie. Behalve kazuifels is er ruime aandacht voor vaandels, missalen en gebedenboeken, liturgisch vaatwerk zoals monstransen, altaarbellen etc. Parochianen en anderen, die nog materiaal in huis hebben dat herinnert aan de liturgie van het Rijke Roomse leven en dit willen uitlenen voor de duur van de tentoonstelling, worden van harte uitgenodigd contact op te nemen met de organisatoren, te weten:
Henny Buijs-Gelauff      0174 - 76 43 59
Jeany van der Voort      0174 - 62 84 76
Wim van Paassen         06 - 20 41 22 11

 

foto: wijwatervat kerk Brixen kathedraal

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Hoek van Holland

Omstandigheden maken de mens niet; ze onthullen wie hij is.