125 jaar H. Andreas parochie in Quintsheul

25 augustus 2015 -

In de 2e week van september wordt er maar liefst vier dagen achter elkaar feest gevierd in Kwintsheul: op 10 september bestaat de parochie van de Heilige Apostel Andreas precies 125 jaar, op vrijdag 11 september ontvangen ze twee scholen voor Open Monumenten Klassendag, op zaterdag 12 september staat de kerk open voor Open Monumentendag en op zondag 13 september viert de parochie met een feestelijke eucharistieviering het feit dat de parochie in Kwintsheul sinds 10 september 1890 een zelfstandige parochie is.

Vanouds kerkten de Heulse parochianen in Wateringen. Een eerste mijlpaal tot zelfstandigheid dateert van 1853 met de instelling van een armbestuur. Op 10 september 1870 vond de eerste steenlegging plaats voor een houten (hulp)kerk. De kerk werd toegewijd aan Sint Andreas, de naamheilige van Andreas van Lottom, die al vanaf 1849 pastoor van Wateringen was. Pastoor Van Lottom stierf op 20 april 1890, ruim 88 jaar oud. Daar bisschop Bottermanne, van het bisdom Haarlem, wist hoe gehecht de oude pastoor aan het Heulse deel van zijn parochie was, verhief hij pas na diens dood ‘Quintsheul’ tot een zelfstandige parochie. Dit gebeurde (niet geheel toevallig) op 10 september 1890.

Nu, 125 jaar later, zal de parochie in het weekend van Open Monumentendag, dat dit jaar als thema Kunst & Ambacht heeft, veel historie van de parochie laten zien maar ook ambachten van weleer. Diverse ambachten laten met presentaties en demonstraties zien met welke kunst zij hun ambacht uitvoeren in het kerkgebouw. Zo zullen o.a. orgelbouwer Flentrop uit Zaandam, uitvaartverzorging Van Dijk & Noordermeer uit Wateringen en Eigentijds Glas-in-lood uit ’s-Gravenzande aanwezig zijn. Bij goed weer kunt u op zaterdag elk half uur -onder begeleiding- de toren beklimmen.

Lang niet alle stukken zijn in het parochiearchief bewaard gebleven (helaas) maar er is toch nog veel moois gevonden dat een beeld geeft hoe uit het niets een bloeiende parochie in ‘Quintsheul’ opgebouwd is. Niet alleen de historische feiten zelf zijn bewonderenswaardig, maar vooral ook de documenten zelf mogen gezien worden: handgeschreven, soms met lakstempel en met een ‘schoonheid der Neederlandsche Taal’. Wat denkt u van de notulen van de eerste vergadering in 1890, de bisschoppelijke machtiging voor de bouw van de hulpkerk in 1869, stukken voor de bouw van de Andreasschool met onderwijzerswoning, de ‘Regten en verplichtingen van de kooper’ van een kerkplaats en nog vele andere zaken die ons terugbrengen naar het parochieleven van onze ouders en voorouders. Deze uitstalling van historische zaken, de kerkschatten (waaronder de kelk van de eerste Pastoor (Vorkotter) en een ‘reis van het parochieleven dor de jaren heen’ kunt u aanschouwen op zaterdag 12 september van 10.00 tot 17.00 uur en zondag 13 september voor en na de feestelijke eucharistieviering van 09.30 uur. U bent allen van harte welkom in de parochiekerk van Quintsheul!

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Heenweg

Omstandigheden maken de mens niet; ze onthullen wie hij is.