Sint Caeciliafeest 2015 in Hoek van Holland

24 november 2015 -

Behalve het feest van Christus Koning vierden veel parochies op zondag 22 november ook het feest van Sint Caecilia. En niet zonder reden, 22 november is de naamdag van de Heilige Caecilia. Caecilia is een van de zeven primaire heiligen die wordt genoemd in de eerste Romeinse Canon. Deze vrouwen horen tot de eerste Christelijke Heiligen en zijn een marteldood gestorven omwille van de Christenvervolgingen. Volgens de legende kwam Caecilia uit een Romeinse rijke familie. Tegen haar zin moest ze  al jong trouwen. Zij vond troost in de muziek en stierf omstreeks 230. Ze werd patrones van de muziek, instrumentmakers en zangers. Op deze naamdag van Caecilia had pastoraal werkster Els Geelen het genoegen enkele koorleden in Hoek van Holland te mogen toespreken en een onderscheiding opspelden. Onderstaand haar tekst:

"Het is natuurlijk prachtig om een heilige voor de muziek te hebben, maar als er geen muziek klinkt, doet de muziekheilige er ook minder toe. Daarom ben ik erg blij dat ik nu al bijna 12 jaar deel mag uit maken van een enthousiast koor, met mensen trouw komen zingen en proberen de soms lastige muziekstukken ten gehore te brengen. U weet het, zingen is dubbel bidden. Ik kan u verzekeren dat het in het koor soms nog wel meer is dan dubbel… Dit alles onder het bezielende orgelspel van Ilil Danin.
Het koor is in de katholieke kerk een wezenlijk onderdeel van de liturgie, het is nog niet zo lang geleden dat er behalve door het koor niet werd gezongen. Daarom is het ook zo prachtig dat wij als groep er toe hebben kunnen bijdragen dat er vandaag, we doen het eens in de vijf jaar, een aantal koorleden onderscheiden kunnen worden. De onderscheiding staat voor een aantal jaren bij het koor en wordt de koorleden aangeboden door het parochiebestuur en komt van de Gregoriusvereniging. Vandaag betreft het zeven personen.

We beginnen bij de benjamin van het koor, Kim Steentjes. Al heel wat jaren, maar in elk geval 12 en een half, zingt zij bij het koor. Omdat er bij ons koor een tekort aan alten dreigde te ontstaan, maakte zij eind vorig jaar een switch, deze sopraan  zingt nu de altpartij. Ook als cantor op de derde zondag van de maand, kunnen we op haar een beroep doen. Kim, voor jou deze onderscheiding. Geestig dat je het vrijdag nog had over de medailles van de koorleden. Op Christus Koning mogen ze gedragen worden. Vanaf nu doe jij ook mee.  Deze medaille mag je vandaag dragen, de hele dag, maar vanaf morgen kun je het kledinginsigne elke dag opspelden. Natuurlijk hopen wij dat je nog heel lang bij het St. Caeciliaparochiekoor zult zingen.

Dan is er een onderscheiding voor het oudste parochiekoor lid, mevrouw Wies Terhell. Al heel wat jaren ondersteund zij trouw en gedreven het koor. Op onnavolgbare wijze zingt zij de altpartij enthousiast mee en ze kent heel wat muziek uit haar hoofd. Wies is er altijd en houdt er van dat de zaken goed georganiseerd verlopen.  Wies, voor jou is het een medaille volgend op één die je al had. Draag hem met verve. Wij zijn er trots op dat je al zo lang bij ons wilt zingen.

Ook is er een onderscheiding voor Mevrouw Annie Kosse. Behalve zingen is zij een rots in de branding voor ons koor. Ze zorgt voor de koffie en wat eigenlijk veel belangrijker is, zij zorgt voor de muziek. Elke week zingen wij een ander repertoire. Na het zondagse zingen, heeft zij denk ik de zwaarste taak in ons koor. De muziek uit al die koormappen moet weer worden opgeborgen in de archiefkast. Ik kan u verzekeren dat ‘t een hele toer is, niet iedereen, waaronder ik zelf, legt de muziek op tijd terug en dan begint voor Annie het grote uitzoeken. Elke week komt zij uit Den Hoorn, maar vandaag rijdt zij gedecoreerd terug.

Dan hebben we Koos Moerenhout, de enige man die vandaag in de prijzen valt. Koos zingt al heel wat jaren, eerst bij de Zeesterren, later bij Together en nu al heel wat jaren bij het parochiekoor. Helaas moet hij de laatste tijd nogal eens verstek laten gaan door zijn wisselende werkzaamheden, maar al met al heeft hij dan nu wel een medaille bij elkaar gezongen. Koos is ook van zangpartij geswitched. Eerst zong hij tenor, maar nu sinds een paar maanden de bas. Dat klinkt allemaal eenvoudiger dan het is, want eigenlijk moet je als je van partij wisselt, het hele stuk opnieuw instuderen. Koos, laat dat eremetaal op je borst spelden en ik zou zeggen: op naar de volgende.

Dan nu een medaille voor Maria de Munck. Met tussenpozen is zij al heel wat jaren lid van het koor. Ze zingt de altpartij. Ook als ik eens uitgeschakeld ben, door dat één van mijn onderdanen dienst weigert, kan ik een beroep doen op Maria, zij staat dan enthousiast voor het koor en parochie om de muziek toch te laten klinken. Ook voor een cantorviering is Maria te porren, en vergeet niet dat zij ook de spil is van de vormgeving van de liturgie in de kerk. Wat hebben we al een boel vieringen in elkaar gezet. Maria, we zijn je hartstikke dankbaar voor alles wat je doet. Het eremetaal doet er voor jou misschien niet zo toe, maar wij als koor en ik als dirigent, vinden het zo leuk om jou nu eens in het middelpunt van de belangstelling te zetten. Enne… heb je al die familie gezien?

Een medaille voor mevrouw Christa Hovenier. Een sopraan die via wat omzwervingen terecht kwam bij ons Parochiekoor St. Caecilia. Toen ik vrijdag de Ambrosior Lobgesang even voor mijzelf studeerde, kwam Christa binnen en zij zong het mee. Ooit, toen haar dochter 15 was, heeft Christa dit lied al geleerd van de opa van Sebastiaan Philippa, organist in Monster. Christa, bedankt voor al die jaren trouwe dienst, en we hopen dat er nog vele mogen volgen. Geniet van dit moment, van je kinderen in de kerk en enorm veel dank voor al die zangjaren.

Last, but zeker not least... Ank Kortsmit. Vele jaren was zij actief als voorzitster van ons koor. Zij heeft mij aangenomen als dirigent. Ank is er altijd en zingt de sopraanpartij met verve. Trouw is zij altijd aanwezig en deelt lief en leed met het koor. Omdat zij al zo verschrikkelijk lang zingt, en niet alleen bij ons hoor, kent ze enorm veel gezangen uit haar hoofd. Ank, wij hopen dat jij nog vele jaren bij ons koor, daar vooraan op het hoekje van de eerste rij, je stem zult kunnen laten klinken. Geniet van je medaille… Je hebt hem echt verdiend.

Namens de hele parochiegemeenschap feliciteren wij alle jubilarissen en hopen dat wij nog lang van jullie koorzang in beide kerken mogen genieten, samen met jullie medezangers en zangeressen.

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van ’s-Gravenzande

Omstandigheden maken de mens niet; ze onthullen wie hij is.