Patroonsfeest Sint Egbertus op zondag 27 april

20 april 2014 -

Zondag 27 april wordt het patroonsfeest van de Sint Egbertus gevierd in Hoek van Holland. Egbertus (ook Ecgberth of Eckbert) van Iona is abt en bisschop geweest en volgens de overlevering geboren in 639 en overleed in 729. Volgens de beschikbare informatie herdenken we Heilige Egbertus op 24 april maar er wordt ook 27 april en 26 november genoemd.

Sint Egbertus werd geboren in de Engelse landstreek Northumbrië. Hij werd monnik en verhuisde naar een klooster in het Ierse district Connaught. Hier werd hij overvallen door een aantal rampen, dat hem deed nadenken over de zin van zijn leven. Na een tijd lang als banneling in Ierland geleefd te hebben, vertrok Egbertus naar de monniken op het eiland Iona. Daar werd hij met grote vreugde en veel eerbetoon ontvangen. Dankzij de wijsheid die hem was gegeven heeft hij het voor elkaar gekregen, dat de broeders zich daar voortaan aanpasten aan de katholieke gebruiken rond het vaststellen van het jaarlijks paasfeest en de haardracht van de monniken.

De heilige Egbertus is voor de verspreiding van de christelijke boodschap in de Duitse landen de wegbereider geweest. Hij stierf op Paasmorgen, vlak nadat hij de Hoogmis van 's Heren verrijzenis had gevierd. De legende vertelt: zo zorgde God ervoor, dat hij, die op aarde zijn broeders had geleerd op de ware wijze het paasfeest te vieren, werd opgenomen in het eeuwig paasfeest in de hemel.

In Nederland zijn er minstens drie plaatsen, waar een Egbertuskerk te vinden is: Almelo, Schiermonnikoog en Hoek van Holland, alle van een relatief recente datum, dat wil zeggen van de 19e of 20e eeuw. Onze kerk in Hoek van Holland is toegewijd aan Sint Egbertus, misschien wel omdat hij wat had met stormen. We lezen erover in het geschiedwerk van een zekere Engelse monnik Beda Venerabilis.

Rond 700 was Egbertus van plan om Gods Woord te gaan verkondigen aan de overkant van de zee, onze streken dus. Hij wilde die arme volken zegen brengen en ze uit de klauwen van de duivel redden. Het waren echter hemelse machten en gebeurtenissen die hem ervan weerhielden zijn plannen ten uitvoer te brengen. Want op het moment dat hij alle voorbereidingen had getroffen, kwam op een morgen één van de broeders naar hem toe. Hij vertelde hem over een visioen dat hij de afgelopen nacht had gehad: ‘Mij verscheen onze oude leermeester met de boodschap: “Zeg Egbertus dat hij de geplande reis niet moet maken. Want God wil dat hij de monniken op het kloostereiland Iona onderricht gaat geven." Egbertus beval aan de broeder er aan niemand iets over te zeggen. Misschien was het visioen niet serieus en hij wilde zijn ideaal niet zomaar opgeven. Na een paar dagen kwam die broeder met de boodschap dat Egbertus onmiddellijk naar Iona moest gaan. Weer beval Egbertus de broeder aan niemand iets over het visioen te vertellen. Hij was er nu van overtuigd dat het visioen echt was. Toch wou hij zijn plan doorzetten. Toen hij het schip had volgeladen met alles wat voor de reis nodig was, stak er gedurende de nacht zo'n sterke storm op dat het schip op zijn zij in de branding terecht kwam en een gedeelte van de lading verloor. Alleen alles wat toebehoorde aan Egbertus en zijn broeders, bleef gespaard. Als een andere Jona erkende Egbertus: 'Deze storm is te wijten aan mij.' Hij gaf zijn plannen op en berustte erin om thuis te blijven.
Onder de monniken die hij later instructie gaf, bevonden zich Willibrord en zijn gezellen. Op hen bracht hij zijn ideaal over!

Een beeltenis van de Heilige Egbertus is te vinden onder de luidklok van de kerk en, wat veel parochianen waarschijnlijk niet weten, is boven de voordeur van een huis aan de Rietdijkstraat 52 i Hoek van Holland ook een beeltenis van een heilige te vinden is. Vooral de laatste is bijzonder want dit pand heeft een tijd als pastorie gediend voordat de huidige kerk in gebruik is genomen. In een van de volgende parochiebladen ‘Wij Samen’ zal dieper worden ingegaan op de geschiedenis van het zogenaamde Egbertushuis en voormalige pastorie/parochiehuis.

Om het vieren van het patroonsfeest een feestelijk tintje te geven, biedt het parochiebestuur na de H. Mis van 11.00 uur een lunch aan voor alle aanwezige parochianen. U hoeft zich niet op te geven! U bent van harte welkom. Komt u ook mee eten?

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Wateringen

Het ontkennen van problemen is een vorm van zelfbedrog die elke persoonlijke groei onmogelijk maakt.