rkWestland > Federatie > Voor iedereen > Mens in Beeld > In memoriam > Kwartaal 4 - 2014 > Wilhelmina Cornelia Schalke-Knijnenburg

Wilhelmina Cornelia Schalke-Knijnenburg

Geboren: 28 juli 1922
Overleden: 13 november 2014
Plaats: Wateringen

In dankbare herinnering

Mien Knijnenburg zag het levenslicht op 28 juli 1922. Ze kwam uit een groot gezin van 13 kinderen. Ze was de Benjamin. Haar moeder stierf toen Mien nog klein was, ze werd opgevoed door haar oudere zussen. Heel haar jeugd heeft ze gewoond aan de Heulweg. Ze was 18 jaar, toen de oorlog uitbrak. Een onzekere en spannende tijd.                            

Na de oorlog, in 1947 trouwde ze met Jan Schalke, een bakker. Ze gingen wonen in Monster. 's Ochtends vroeg uit de veren om brood te bakken. Haar man ging daarna de wijk in brood venten. En Mien verzorgde de broodwinkel. Pa in de buitendienst en Ma in de binnen dienst. Best een druk bestaan. Het dienstbaar zijn naar de klanten valt niet altijd mee. Je bent altijd aan het vooruit denken, ieder heeft eigen wensen en verwachtingen. Maar een grote klantenkring het brengt ook saamhorigheid met zich mee. Jan en Mien mochten de trotse ouders worden van 6 kinderen, die op hun beurt allen trouwde en een gezinnetje hebben gesticht. Mien en Jan waren samen in 1983, 36 jaar getrouwd. Het was het jaar dat haar man Jan stierf, Mien was toen 61 jaar. Om haar leven goed in te vullen, besloot ze in Maassluis  te gaan wonen dicht bij een van haar dochters om die bij te staan in de opvoeding van de kinderen. Het voor ander klaar staan en tegelijk de vreugde beleven het jong leven te zien opgroeien deed haar goed.  In 1999 besloot Mien in Wateringen te gaan wonen op een mooie plek met zicht op het dorpsleven. Ze was de spil van de familie. Bij haar kwamen alle nieuwtjes samen, via haar hoorde je van je broers en zussen en het wel en wee van hun kinderen. Ze mocht zelfs achterkleinkinderen in haar armen houden. 

Op donderdag 13 november 2014 kwam aan dit werkzame en liefdevolle leven op deze aarde een einde. "Moeder zijn is alles geven, zorg en lijden, liefde en leven. Moeder zijn is alles derven, alles...en tevreden sterven." Woensdag 19 november kwamen we bijeen in het crematorium Ockenburgh om in een indrukwekkende viering afscheid van Mien te nemen. Dat zij mag rusten in vrede. 

Pastor Straathof. 

Terug naar voorgaande pagina
Steun onze WJD jongeren, koop een WJD kaars voor € 5,00. Bestel via wjd2016@rkwestland.nl