rkWestland > Federatie > Voor iedereen > Mens in Beeld > In memoriam > Kwartaal 4 - 2014 > Magdalena Maria Cornelia Damen-Zwinkels

Magdalena Maria Cornelia Damen-Zwinkels

Geboren: 18 maart 1929
Overleden: 27 december 2014
Plaats: Honselersdijk

In dierbare herinnering

Op 27 december 2014 is Magdalena Maria Cornelia Damen-Zwinkels plotseling  overleden. Lenie werd op 18 maart 1929 geboren aan de Strijp in Wateringen als tweede dochter in een groot Katholiek tuindersgezin, waar orde en gezag heersten.  Na de lagere school hielp ze thuis mee in de huishouding. Ze hield zich bezig met schoonmaken, koken en wassen, wat in een gezin met 14 kinderen een flinke dagtaak was. Haar tienerjaren speelden zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat was een zware tijd, niet alleen vanwege armoede en schaarste , maar ook omdat je niemand meer kon vertrouwen. Een paar jaar later ontmoette zij Theo Damen met wie zij in 1953 in het huwelijk trad. Het jonge stel gingen wonen aan de Middel Broekweg, waar ze een heel gelukkige tijd beleefden en  hun vijf zonen kregen. Kort daarna werd haar man voor het eerst ziek. Er volgen jaren van veel zorg , verdriet en hard werken. Het jonge gezin had het in die tijd niet gemakkelijk. Maar later is alles door hun meewerkende zoons goed gekomen. Er braken snel betere tijden aan, waardoor het gezin wat meer kon gaan genieten. Op mooie zomerse dagen waren ze te vinden op het Monsterse strand of aan de  Brielse Maas. Soms trokken Lenie en Theo erop uit voor een korte vakantie in eigen land of in Parijs, of voor een reisje langs de Rijn.  Lenie zat graag achter de naaimachine en maakte de nieuwste creaties voor zichzelf  en voor haar jongens. Ze was bovendien gek op tuinieren en in de grote bloementuin om haar huis aan de Middel Broekweg kon ze zich volop uitleven. Met de komst van de kleinkinderen, die haar veel geluk brachten, werd het huis op zondag een verzamelplaats voor de hele familie. Eind 2007 ging de gezondheid van Theo sterk achteruit en moest hij worden opgenomen in een verpleeghuis.  Vanaf dat moment werd Lenie’s leven bepaald door het dagelijks bezoek aan  en de zorg voor haar man. Dit  bleef ze tot haar laatste dag volhouden, ondanks een gebroken heup en hartklachten. Haar kinderen en kleinkinderen gedenken een lieve zorgzame moeder en oma, die altijd voor iedereen klaar stond, een warme belangstelling toonde en altijd haar uiterste best deed.  Ze was niet bang om te sterven omdat ze geloofde in een leven na de dood.

De avondwake en de uitvaart  vonden plaats op 3 en 4 januari in de parochiekerk van O.L.V. van Goeden Raad in Honselersdijk. We bidden en geloven dat Lenie is opgenomen  in Gods liefde  waar zij mag rusten in vrede voor altijd. Amen.

André Zwinkels.

 

 

 

Terug naar voorgaande pagina
Het is aardig om belangrijk te zijn, het is belangrijker om aardig te zijn.