Johannes Fredericus van Vliet

Geboren: 30 maart 1933
Overleden: 15 augustus 2014
Plaats: Wateringen

In dankbare herinnering:

Jan was een zeer bijzondere man, die zijn leven lang gewoond heeft op de boerderij, waar hij op 30 maart 1933 geboren werd.

Moeder overleed toen Jan pas 23 jaar was. Vader bleef met Fietje en Jan op de boerderij ‘Vliethove’. Jan had de landbouwschool gedaan. Hij wilde boer worden net als zijn vader.  Maar zover kwam het niet: de gemeente Den Haag onteigende 9 ha. landbouwgrond en daarmee was de kans op voortzetting van het bedrijf verkeken. Na de avond-HBS en verschillende baantjes, kwam Jan terecht bij de werkgeversbond voor schilders. Daar heeft hij ruim 32 jaar gewerkt. Hij was een zeer gewaardeerd collega en vertrouwenspersoon van velen.

Op zijn 59ste ging Jan naar de. kunstacademie in Gouda en haalde daar op zijn 62ste het diploma ‘keramist’. Vol passie werkte hij en overal in en om het huis vonden zijn prachtige creaties een plekje. Elk met een eigen verhaal. Want Jan was niet alleen creatief, hij ontwikkelde zijn eigen visie op het leven hier op aarde en in de ‘geestelijke wereld’. Hij ontdekte en ervaarde hoe bevrijdend ‘loslaten’ was. Hij straalde als hij daarover vertelde. Maar in die laatste dagen in het hospice gaf hij aan, hoe zwaar dat nu werd.    

Jan heeft met hart en ziel geleefd. Heel lang samen met zijn zus Fietje. Wat hadden ze het gezellig samen en wat deelden ze dat graag met familie en vrienden voor wie hun hart en deur altijd open stond.

Jan kreeg in 2006 te horen dat hij ongeneeslijk ziek was. Jan besloot na een aantal dagen ‘intern beraad’ dat hij de wagenschuur wilde omvormen tot ‘Mijn wereld’. Prachtig zoals hij op de wanden ervan vorm en kleur heeft gegeven aan zijn visie op deze wereld, waarover hij zich heel wat zorgen maakte, en de wereld zoals hij die zich droomde: ‘Samen leven – samen delen’

Jan heeft dat op zo’n positieve wijze gedaan, dat ieder die hem heeft ontmoet, daar ongetwijfeld door geraakt is.

Op 15 augustus is Jan gaan hemelen: feestdag van Maria ten Hemelopneming.

Jan, je was bijzonder en dat blijf je: dank je wel en à Dieu!.

Marie-Thérèse van de Loo

Terug naar voorgaande pagina
Het geluk vermenigvuldigt zich slechts wanneer u het met iemand deelt.